Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли декларувати доходи, а коли ні – йшлося під час «гарячої» лінії у Заліщиках

, опубліковано 15 березня 2021 о 10:20

Декларування доходів є конституційним обов’язком кожного громадянина України. Тож, підбиваючи підсумки 2020 року, краяни мають з’ясувати: чи зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, а чи можуть це зробити задля податкової знижки. Про деталі таких нюансів та декларування доходів зхагалом йшлося під час «гарячої лінії» в Заліщицькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

На запитання громадян відповідав начальник Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Глухманюк.

Найцікавіші запитання та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Питання: Чи може фізична особа виступати податковим агентом та сплачувати податки з доходів, виплачених іншим фізичним особам?

Відповідь: Фізична особа не може виступати податковим агентом та сплачувати податки з доходів, виплачених іншим фізичним особам, так як згідно з чинним законодавством податковими агентами можуть бути лише юридичні особи, фізичні особи-підприємці, представництва нерезидента-юридичної особи, які зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податки, своєчасно звітувати про це та нести відповідальність за невиконання законодавчих норм.

Питання: Чи обов’язковому декларуванню підлягають іноземні доходи?

Відповідь: Іноземні доходи – це будь-які доходи, що отримані з джерел за межами митної території України за будь-які види діяльності. Більшість українців за кордоном у пошуках кращих заробітків і не задумуються над тим, що такі доходи мають бути задекларовані. Ті, хто працевлаштовані офіційно та із їхньої заробітної плати сплачуються податки закордоном не звільняються від подання декларації та сплати податків в Україні, однак з метою уникнення подвійного оподаткування, такий працівник може отримати в країні, де працює, довідку про отриманий дохід та сплачені податки, що є підставою для зменшення цих податків у нашій країні. Також сюди можна віднести доходи від здачі в оренду або продажу майна, що знаходяться за кордоном.

Питання: Чи обов’язково подавати декларацію про майновий стан і доходи від отриманих доходів у вигляді спадщини та подарунків у 2020 році?

Відповідь: Так як обов’язок сплати податків із спадщини покладено на спадкоємця, то він зобов’язаний включити суму отриманої спадщини до декларації та сплатити відповідні податки (податок з доходів фізичних осіб 5% та військовий збір 1,5 %), окрім випадків, коли спадщина оподатковується за 0 % ставкою. У випадку отримання подарунків від фізичних осіб, правила їх декларування та оподаткування ідентичні до спадщини. Якщо ж подарунки отримані від юридичних осіб чи фізичних осіб- підприємців, вони оподатковуються на загальних підставах, передбачених для оподаткування додаткових благ.

Питання: У 2020 році отримала матеріальну допомогу в сумі 2500 грн. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Ні, не потрібно. Якщо нецільова благодійна допомога, в тому числі матеріальна допомога, отримана як від податкових агентів, так і не від податкових агентів, і її загальна сума протягом звітного року не перевищила суму 2940 гривень.

Питання: Дочка навчається у виші в Україні на платній формі навчання. Протягом якого часу можна звернутися в податковий орган, щоб скористатися податковою знижкою?

Відповідь: Для тих платників податку, які хочуть скористатися податковою знижкою, необхідно подати декларацію, строки подання якої відрізняються від подання річної декларації СГД. Якщо річну декларацію необхідно подати до 1 травня року наступного за звітним, то, у зв’язку із отриманням податкової знижки, декларацію про майновий стан і доходи можна подати до 31 грудня поточного року, в якому реалізується право на податкову знижку.

Питання: Хто звільнений від обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Незалежно від суми та виду отриманого доходу від обов’язку подання декларації звільняються малолітні, неповнолітні або недієздатні особи та особи, які перебувають на повному утриманні інших осіб або держави (в тому випадку обов’язок подачі декларації покладається на інших осіб ); особи, що перебувають на військовій строковій службі; перебувають у розшуку; перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язнені на території інших держав.