Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 23 лютого 2021 о 13:56

В Збаразькій Державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році».

На запитання платників податків відповідав начальник Збаразької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун. Отож, розповідаємо, що турбує платників Збаражчини, та які питання пролунали під час гарячої лінії.

Питання: Чи є обмеження щодо включення до податкової знижки суми витрат на сплату страхових платежів за договором страхування життя?

Руслан Цвігун: Платник податку має право включити до податкової знижки суму витрат на сплату страхових платежів та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договором довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують при страхуванні платника податку 2940,00 грн та при страхуванні члена сім’ї (50%) – 1470,00 грн у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування.

Питання: Як оподатковується дохід від продажу другого об’єкта рухомого майна, відмінного від легкового автомобіля?

Руслан Цвігун: При продажі (обміні) першого та другого об’єкта рухомого майна, відмінного від легкового автомобіля, мотоцикла або мопеда, отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. При відчуженні третього та наступного таких об’єктів рухомого майна з 23.05.2021 року, отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків.

Питання: Які умови включення до податковї знижки витрат, пов’язаних з орендою житла?

Руслан Цвігун: Підпункт 166.3.9 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України передбачає включення до податкової знижки суми коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Однак, платник податку має право скористатися знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім'ї першого ступеня споріднення:

– не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

– не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Питання: До якого контролюючого органу треба подати декларацію про майновий стан і доходи в рамках компанії декларування, якщо протягом 2020 року громадянина знято з реєстрації за попередньою адресою, але ще не зареєстровано за іншою?

Руслан Цвігун: Податковою адресою платника податків-фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків-фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона все одно повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою. 

Питання: Який строк сплати податку за результатами річного декларування?

Руслан Цвігун: Платники податків (які не зареєстровані суб’єктами господарювання) подають декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року. А сплатити податкові зобов’язання слід до 1 серпня 2021 року.