Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні аспекти з погашення податкового боргу платниками

, опубліковано 23 лютого 2021 о 13:54

В період локдауну актуальним спілкуванням з платниками податків залишається проведення сеансів «гаряча лінія».

Минулого тижня в Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся такий сеанс на тему «Основні аспекти з погашення податкового боргу платниками».

На запитання платників відповідав начальник Чортківського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Дутка.

Найцікавіші запитання та відповіді пропонуємо увазі читачів.

Питання: Чи розповсюджується норма Закону України №1072 щодо списання податкового боргу для всіх платників за умови сплати основної суми податкового боргу?

Володимир Дутка: Законом України №1072 передбачено прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу. Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 01.11.2020 року мали податковий борг за виключенням:

– великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;

– осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

– осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

– банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

– осіб, які мають заборгованість зі сплати санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

За умови, якщо:

– основна частина податкового боргу(без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами, що виник станом на 01.11.2020;

– це погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України № 1072

– платник податків забезпечує своєчасну і в повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих податків.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані – підлягають коригуванню до нульових показників.

Питання: Чи є механізм відстрочення податкового боргу для платника?

Володимир Дутка: Законодавець передбачив декілька механізмів врегулювання податкового боргу згідно Закону України №1072. Так, доповнено Податковий кодекс України новими пунктами. Одним із таких механізмів є відстрочення податкового боргу платників податків-фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень.

Умови відстрочення податкового боргу такі: надається платникам податків – фізичним особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції та пеня) у сумі, що не перевищує 6800 гривень в цілому. Така сума боргу може бути відстрочена до 29.12.2021. Відстрочення потребує обов’язкового подання заяви до контролюючого органу за місцем обліку платника податків – фізичної особи. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (до 29.12.2021) штрафні санкції і пеня передбачені ПКУ, не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі ж непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання граничного строку, а також у разі її погашення після 29.12.2021, штрафні санкції і пеня нараховуються у загальному порядку.

Питання: Коли виникає податкова застава?

Володимир Дутка: Право податкової застави виникає:

– у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

– у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу;

– у випадку, визначеному в п. 100.11 ст. 100 Податкового кодексу України, – з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.