Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Кременецькій ДПІ роз’яснено порядок декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році

опубліковано 22 лютого 2021 о 16:14

Нещодавно у Кременецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії – 2021». На запитання громадян відповідала начальниця Кременецького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Тернопільській області Ольга Тівон.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Питання: Якщо фізична особа є платником єдиного податку, чи може подати декларацію на отримання податкової знижки?

Ольга Тівон: Однією з умов отримання права на податкову знижку є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата (заробітна плата виплачується у зв’язку з відносинами трудового найму).

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку не мають права на податкову знижку щодо доходів, одержаних ними від підприємницької діяльності.

Право на податкову знижку має тільки фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку, які є найманими особами, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Питання: Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Ольга Тівон: Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

Питання: Чи є випадки, коли фізична особа може не подавати декларацію?

Ольга Тівон: Обов’язок фізичної особи-платника податку щодо подання декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Фізичні особи звільняються від обов’язку подання декларації і в таких випадках:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

-  перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

-    перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

 - в інших випадках, визначених Податковим кодексом.

Питання: Що необхідно знати про податкову знижку?

Ольга Тівон: Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки, визначений п.166.3 ст. 166 Податкового кодексу.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання – це документально підтверджена сума витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку та резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата.

Витрати, які включаються до податкової знижки, мають бути документально підтверджені платіжними та розрахунковими документами. Це можуть бути квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Фізичні особи, які заявляють право на податкову знижку, мажуть подавати декларацію за звітний (податковий) 2020 рік до 31 грудня 2021 року.

Звертаємо увагу на можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua  або через офіційний вебпортал ДПС.