Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 15 лютого 2021 о 16:35

Нещодавно в Підгаєцькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій».

На запитання платників податків відповідала начальник Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Северин.

Надаємо підбірку найцікавіших запитань-відповідей на дану тематику.

Питання: Коли виникає обов’язок щодо застосування реєстратора розрахункових операцій чи програмного реєстратора розрахункових операцій?

Ольга Северин: Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» передбачені зміни щодо застосування РРО/програмних РРО, а саме з 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО повинні застосовувати: при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тобто обсяг річного доходу, при перевищенні якого РРО застосовується незалежно від виду діяльності, становитиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (в 2021 році такий граничний розмір складає 1 млн 320 тис грн).

Якщо суб’єкт господарювання протягом 2021 року перевищить обсяг доходів у розмірі 1 320 000 грн, то РРО чи ПРРО йому слід використовувати з першого числа місяця кварталу, який настає за кварталом, у якому відбулося перевищення.(наприклад: якщо перевищення ліміту в 1 млн 320 тис. грн відбудеться у другому кварталі 2021 року, почати використовувати РРО слід з 1 липня 2021 року).

Питання: З якого часу реєстратори розрахункових операцій застосовуватимуть всі фізичні особи-підприємці?

Ольга Северин: 1 грудня 2020 року Верховна Рада Україна ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платникам єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтерміновано до 1 січня 2022 року обов'язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ та IV груп та обсяг доходу, яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для І групи платників єдиного податку, але крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Питання: Які види діяльності попадають під обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій вже в 2021 році, незалежно від річного обсягу доходів?

Ольга Северин: Закон не відтерміновує застосування  реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій  для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку ІІ-IV групи, які здійснюють ризикові види діяльності, а саме:

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Варто зазначити, що фізичні особи-підприємці єдиного податку, які займаються продажем підакцизних товарів, не звільняються від використання РРО. Також встановлено, що ФОП ІІ-IV групи не лише у випадках перевищення доходу встановленого ліміту, а й при введенні роздрібної торгівлі підакцизними товарами повинні користуватися РРО.

Питання: Для яких платних медичних послуг з 1 січня 2021 року обов’язково застосовувати РРО чи ПРРО?

Ольга Северин: Платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати суб’єкти господарювання, зазначені в розділі «Охорона здоров’я» Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010, яка затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457, а саме за такими групами КВЕД:

86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;

86.2 «Медична та стоматологічна практика»;

86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Отже, така діяльність з 01.01.2021 року без застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій – заборонена.