Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання стягнення податкового боргу

опубліковано 21 січня 2021 о 09:20

У Кременецькій Державній податковій інспекції ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання стягнення податкового боргу». На запитання платників податків відповідала завідувач Кременецького сектору по роботі з податковим боргом Раїса САВЧУК.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Питання: Які зміни стосуються підтримки платників податків, спрямовані на врегулювання податкового боргу, відповідно до Закону України №1072-ІХ?

Раїса САВЧУК: Насамперед, це:

- збільшення мінімального порогу суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення, пов’язані з направленням податкової вимоги, застосування до майна платника податків податкової застави, а відлік строку давності для стягнення за таких умов не розпочинається;

- відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6800 гривень для платників податків-фізичних осіб;

- прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам.

Питання: Які умови прощення фінансових санкцій та пені за умови сплати основної суми податкового боргу?

Раїса САВЧУК: При погашенні у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Під списання не підпадають:

великі платники податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу;

особи, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

особи, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

банки, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

особи, які мають податковий борг з митних платежів;

особи, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції та пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників. 

Платник, який хоче скористатися даною нормою закону зобов’язаний подати до органу ДПС за місцем обліку такого податкового боргу заяву у довільній формі.

Питання: Чи потрібно платникам податків подавати до податкової заяву на списання податкового боргу до 3060 грн?

Раїса САВЧУК: Ні. Заява платниками податків не подається, оскільки списання здійснюється податковим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

Питання: Які особливості врегулювання податкового боргу, що не перевищує 6800 гривень?

Раїса САВЧУК: Законом України від 4 грудня 2020 року №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема п. 12.

Так, змінами встановлено, що податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6 800 гривень, може бути врегульований у такому порядку.

Сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 1 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

При погашенні платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного цим пунктом строку штрафні санкції і пеня, передбачені Податковим кодексом, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

При непогашенні платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного п. 12 підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

При наданні відстрочення згідно з п. 12 підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ норми ст. 100 ПКУ не застосовуються.