Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія для платників єдиного податку

опубліковано 20 січня 2021 о 10:19

«Гарячу лінію» нещодавно провели у Чортківській ДПІ на тему «Єдиний податок: цьогорічні зміни».

На питання платників району відповідав заступник начальника Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Скорохід.

Пропонуємо до уваги відповіді на актуальні питання.

Питання: Чи можна платнику єдиного податку  здавати в оренду приміщення білше 300 кв м у 2021 році?

Володимир Скорохід: З 1 січня 2021 року приватні підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку І-ІІІ груп.

Зазначені зміни внесені Законом України від 17.12.2020 року №1117-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

Питання: Кому не обов’язково подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Володимир Скорохід: Обов'язок платника ПДФО щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо він отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів, незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених вище зазначеним розділом;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких  не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений ПДФО;

- у вигляді об'єктів спадщини, які  оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України.

Питання: Який розмір нецільової благодійної допомоги не підлягає оподаткуванню ПДФО у 2021 році?

Володимир Скорохід: Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року. У 2021 році ця сума становить – 3180 гривень.

Питання: Чи всі платники єдиного податку другої-четвертої груп зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО?

Володимир Скорохід: З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Питання: Чи потрібно сільгоспвиробникам – платникам єдиного податку четвертої групи подавати декларацію для підтвердження статусу?

Володимир Скорохід: Так, не пізніше 20 лютого поточного року. Якщо юридична особа – сільгоспвиробник має декілька земельних ділянок на території різних сільських (селищних) рад, що знаходяться на території одного району (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ різні), то вона має подавати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи окремі звітні декларації на поточний рік за земельні ділянки кожної окремої сільської (селищної) ради та загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється єдиний податок. У полі 9 заголовної частини загальної, нової загальної або уточнюючої загальної декларації зазначається код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку такого платника.  

Питання: У яких випадках можливе анулювання реєстрації юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи?

Володимир Скорохід: Реєстрація платника єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

- подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

- припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

- якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків;

- якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність.