Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про головне у податковому законодавстві розповіли у Зборові

, опубліковано 27 січня 2021 о 13:46

В Зборівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про головне у податковому законодавстві». На запитання платників податків відповідав начальник Зборівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Олег Берестецький.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них

Питання: Чи мають звітувати профспілкові організації за 2020 рік? 

Олег Берестецький: У зв’язку зі змінами, внесеними Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», зокрема до пункту 46.2 статті 46 Податкового кодексу України, вилучено положення щодо подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річної фінансової звітності професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок тільки у разі порушень пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України.

Таким чином, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок – неприбуткові організації, не звільняються від звітування за результатами 2020 року та зобов’язані подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність у загальному порядку.

Питання: Чи потрібно платнику єдиного податку 3 групи використовувати РРО.

Олег Берестецький: Платники єдиного податку 2 та 3 груп мають право не використовувати РРО або ПРРО за умови, що отриманий дохід не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року (у 2021 році це 1320000 грн). Винятком є продаж технічно складних товарів; лікарських засобів та медичних виробів, платних послуг у охороні здоров'я; ювелірних виробів та виробів з дорогоцінних металів.

При перевищенні платником єдиного податку другої-четвертої груп в календарному році обсягу доходу 220 розмірів мінімальної заробітної плати застосування РРО та/або ПРРО є обов'язковим та починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Питання: Одержано у минулому році дохід від здавання в оренду житла. Де можна отримати консультацію щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи?

Олег Берестецький: Платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації про майновий стан і доходи, а контролюючий орган зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

Послуги із заповнення декларації безоплатно надаються контролюючими органами за місцем перебування платника податку на обліку. Декларація подається контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, надсилається поштою або засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Враховуючи низку обмежень, встановлених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, звертаємо увагу, що в Електронному кабінеті платника є можливість заповнити та подати декларацію засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Також слід знати, консультацію щодо заповнення декларації про доходи можна отримати у територіальних Центрах обслуговування платників.

Питання: Чи змінюється порядок ведення доходів і витрат для підприємців з 1 січня 2021 року?

Олег Берестецький: Так, з 1 січня 2021 року для фізичних осіб-підприємців змінюється порядок ведення обліку доходів і витрат, зокрема:

- підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, матимуть право вести облік у довільній формі як у паперовому, так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів;

- підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, зможуть вести облік у довільній формі як у паперовому, так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Слід вказати, що з 1 січня 2021 року скасовано вимогу для платників єдиного податку щодо реєстрації Книги у податкових органах. При цьому, платникам не потрібно подавати будь-які заяви чи повідомлення до контролюючого органу щодо скасування реєстрації книг, які були зареєстровані у 2020 році.

Крім цього, зміни щодо форми ведення обліку доходів і витрат не скасовують обов'язку для всіх платників податків щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання. Для платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, продовжуватимуть діяти всі вимоги Податкового кодексу щодо обліку ПДВ.