Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства

опубліковано 19 січня 2021 о 11:49

Нещодавно в Козівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації податкового законодавства».

На запитання платників податків відповідав начальник Козівської  ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання: Чи правда, що фізичні особи-підприємці – єдинники подаватимуть єдину звітність з єдиного податку та єдиного внеску?

Кадубець Володимир: Так, справді наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 р. №752 викладено у нових редакціях форми податкової декларації платника єдиного податку-фізичної особи – підприємця та податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року. Нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄВ. Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку з'явився окремий Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Наказ №752 набрав чинності з 1 січня 2021 року.

Питання: Чи діють з нового року нові рахунки для зарахування єдиного внеску чи користуватися старими?

Кадубець Володимир: З 1 січня 2021 року запроваджено нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів та зарахування коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Для належної і своєчасної сплати податків, зборів, ЄВ та недопущення нез’ясованих надходжень, слід звернутися до органів Державної податкової служби України за місцем реєстрації для отримання нових реквізитів рахунків або ознайомитися на субсайті Територіальних органів ДПС у Тернопільській області за посиланням https://tr.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Слід вказати, що кошти, сплачені платниками на старі рахунки з податків, зборів та ЄВ, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам як нез’ясовані.

Питання: Яка ставка єдиного податку та єдиного внеску для платників податків на другій групі?

Кадубець Володимир: Єдиний податок для фізичних осіб – підприємців II групи з 1 січня 2021 року становить до 1200 грн (20% від мінімальної зарплати на 1 січня), у зв’язку із підвищенням мінімальної зарплати з 1 січня до 6000 грн. Єдиний податок за січень потрібно сплатити вже до 20 січня.

Зросте і сума мінімального єдиного соціального внеску – до 1320 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати). Єдиний соціальний внесок потрібно буде сплатити до 19 квітня за I квартал 2021 року.

Питання: Чи скасовано обов'язкову реєстрацію книги обліку доходів для підприємців?

Кадубець Володимир: З 1 січня 2021 року для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку I, II та III груп, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а для фізичних осіб – підприємців III групи, яка є платниками податку на додану вартість, ще й відображення витрат. Облік доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників у паперовому та/або електронному вигляді.

Це означає фактичне скасування Книги обліку доходів, яку ФОПи отримували в податковій службі і яку були зобов’язані заповнювати за офіційно визначеними правилами.

Проте рекомендується все ж вести облік. При цьому  за власним бажанням підприємці можуть продовжити заповнювати Книгу обліку доходів. Але реєстрацію цієї книги у контролюючих органах з 1 січня 2021 року скасовано.

Питання: Який річний обсяг доходів дозволений для підприємців платників єдиного податку?

Кадубець Вололимир: З 1 січня 2021 року набрав чинності  Розділ I Закону України від 01.12.2020 р. №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» щодо нових лімітів доходу для платників єдиного податку та правил застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Так, Закон №1017 вніс зміни до п. 291.4 ПКУ, відповідно до них суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, зокрема фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), поділяються на такі групи платників єдиного податку:

1) перша група – ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року;

2) друга група – ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

  • обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

3) третя група – ФОП, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.