Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Теребовлі на «гарячій лінії» говорили про податкові новації

, опубліковано 28 грудня 2020 о 14:25

Нещодавно в Теребовлянській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації в податковому законодавстві». На запитання платників податків відповідала начальник Теребовлянського відділу податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Оксана Чайківська.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання: Які зміни в оподаткуванні доходу від продажу або обміну транспортних засобів?

Оксана Чайківська: Законом №466 внесено зміни до п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу України, відповідно до яких дохід, отриманий платником податку на доходи фізичних осіб від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Тобто дохід, отриманий платником ПДФО від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкта рухомого майна оподатковується за ставкою 5%, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна – оподатковується за ставкою 18%.

Питання: Чи застосовуються санкції за несвоєчасну сплату ПДВ у період дії карантину?

Оксана Чайківська: За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Отже, на період дії карантинних заходів, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності: за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватись санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Питання: Чи може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення?

Оксана Чайківська: Не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

У разі коли положення індивідуальної податкової консультації суперечать положенням узагальнюючої податкової консультації, застосовуються положення узагальнюючої податкової консультації.

Платник податків та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного ПКУ.

Питання: Підкажіть, будь ласка, як подати заяву на реєстрацію платником ПДВ?

Оксана Чайківська: Законом України №466-IX внесено зміни до процедур реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ.

Відтепер, реєстраційна заява платника ПДВ (для обов’язкової, добровільної реєстрації або перереєстрації) подається до контролюючого органу виключно засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Суттєвим спрощенням для суб’єктів господарювання, які включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, стала відміна обов’язку подання відповідної заяви у разі зміни місцезнаходження та/або найменування при перереєстрації платника ПДВ.

При цьому, ця норма не застосовується у разі перетворення юридичної особи. Так, якщо платник податків, утворений шляхом перетворення, не подасть у встановлений термін заяву для перереєстрації, тоді реєстрацію такого платника ПДВ буде анульовано контролюючим органом.