Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Заліщицькій ДПІ говорили про новації податкового законодавства та актуальні питання сьогодення

, опубліковано 14 грудня 2020 о 15:59

Нещодавно в Заліщицькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань «Новації податкового законодавства та актуальні питання сьогодення».

На питання платників відповідав начальник Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Глухманюк.

Найактуальніші питання які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Питання: У яких випадках відбувається скасування реєстрації РРО?

Ігор Глухманюк: Скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) відбувається у випадках, коли:

1) суб’єктом господарювання подано заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО;

2) вичерпано строк служби РРО, вказаний у реєстрі екземплярів реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр екземплярів РРО) або у паспорті (формулярі) РРО, який не включений до Реєстру екземплярів РРО та був зареєстрований у контролюючому органі до створення Реєстру екземплярів РРО;

3) закінчилися визначені законодавством строки експлуатації РРО;

4) РРО застосовується не за сферою застосування, визначеною Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО);

5) виявлено невідповідність модифікації, конструкції та/або версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, включених до Реєстру РРО;

6) установчі документи суб’єкта господарювання згідно із судовим рішенням визнано недійсними;

7) наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання – банкрута;

8) наявне судове рішення щодо припинення суб’єкта господарювання, що не пов’язане з банкрутством;

9) суб’єкт господарювання – фізична особа-підприємець померла, а також у разі оголошення такої особи померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;

10) в контролюючих органах наявні відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації припинення суб’єкта господарювання;

11) викрадено РРО;

12) змінено власника РРО;

13) щодо господарської одиниці, де використовується РРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України, як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання.

14) суб’єкт господарювання у зв’язку із застосовуванням програмного РРО вирішив відмовитись від застосування РРО, строк служби якого не закінчився.

Питання: Якщо у платника єдиного податку виник податковий борг: які наслідки?

Ігор Глухманюк: Законом України від 16.01.2020 №466-IХ внесено зміни, зокрема, до п. п.8 п.298.2.3 ст. 298 Податкового кодексу щодо переходу платниками єдиного податку на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, у разі порушення умов застосування спрощеної системи оподаткування, які набрали чинності з 23 травня 2020 року.

Так, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, при наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Отже, сума податкового боргу, наявність якого на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язує платника єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування, має перевищити 60 неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян – 1020 гривень.

Якщо платником не буде здійснений такий перехід, то за рішенням контролюючого органу його реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку. 

Питання: З якого періоду юридична особа – с/г виробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку після його анулювання?

Ігор Глухманюк: Сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше, ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. При цьому зазначені норми не застосовуються при анулюванні  реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу.

Питання: Де в Електронному кабінеті можна переглянути інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ ?

Ігор Глухманюк: Інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки»  режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».  

Питання: Чи є звільнення від штрафів під час карантину?

Ігор Глухманюк: До платників податків (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), які за податкові (звітні) періоди 2020 року та за 2019 рік порушили строк сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, визначений ст. 57 ПКУ, якщо граничний строк сплати припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)), але при цьому сплатили узгоджену суму грошового зобов’язання протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції, передбачені п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу, не застосовується.

Питання: Через Електронний кабінет можна сплатити борг фізичній особі?

Ігор Глухманюк: Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти. Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Питання: Хто може скористатися податкової знижкою за навчання?

Ігор Глухманюк: Подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Особа, яка хоче отримати виплату, повинна відповідати наступним критеріям:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем;

- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не перевищує суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а у випадках передбачених законом – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду.

Із податкової знижкою варто поспішити, адже останній день подання документів для отримання податкової знижки  – 31 грудня.