Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості податкової знижки – на «гарячій лінії»

, опубліковано 28 жовтня 2020 о 15:37

Варто нагадати, що громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які впродовж минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України.

Для надання детальних роз’яснень цього питання нещодавно в Тернопільській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості податкової знижки».

На питання платників відповідала заступниця начальника ДПІ – начальниця відділу ведення ДРФО, обліку платників та об’єктів оподаткування Тернопільської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Лілія Волянюк.

Наводимо питання, які цікавили додзвонювачів під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» та відповіді на них.

Питання: Кому надається податкова знижка?

Лілія Волянюк: Податкова знижка надається тоді, коли у фізичної особи впродовж  звітного року були такі витрати: на навчання, на отримання доступного житла за державними програмами, на оплату допоміжних репродуктивних технологій, сплата відсотків за іпотечним кредитом, внесків на благодійність, страхових платежів (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя, пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення, тощо.

Питання: Коли і куди можна подати декларацію з метою оформлення податкової знижки на навчання?

Лілія Волянюк: Декларацію з метою оформлення податкової знижки треба подати у податковий орган не пізніше 31 грудня року, наступного за звітним. Якщо право на отримання знижки не використане протягом року, на наступний рік воно не переноситься. Документи подаються в податкову інспекцію за місцем реєстрації декларанта.

Питання: Які документи необхідно мати для оформлення податкової знижки?

Лілія Волянюк: Для оформлення податкової знижки необхідно надати: копію паспорта, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку, довідку про заробітну плату, отриману протягом звітного року, копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення, тощо), документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї, копію договору з навчальним закладом, де обов’язково має бути вказана вартість освітних послуг. Під заробітною платою треба розуміти: основні та додаткові винагороди, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

Питання: Що необхідно вказати у декларації з метою оформлення податкової знижки?

Лілія Волянюк: Для оформлення податкової знижки необхідно заповнити та до 31 грудня включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи, в декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Також важливо те, що сума витрат, які дають право на отримання податкової знижки у звітному році, не повинна перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Питання: Чи може отримати податкову знижку переселенець, за понесені витрати, пов’язані зі сплатою оренди житла?

Лілія Волянюк: Податкова знижка надається фізичним особам, які мають статус внутрішньо переміщених за понесені витрати протягом звітного року, пов’язані зі сплатою оренди житла для громадян. Такі платники податку на доходи фізичних осіб мають право скористатися зазначеною податковою знижкою виключно за умови, що вони та/або члени їх сім’ї першого та другого ступенів споріднення: не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Питання: Впродовж якого часу повертаються кошти від податкової знижки?

Лілія Волянюк: Після отримання декларації визначається сума, що підлягає поверненню, яка громадянам перераховується впродовж 60 днів на банківський рахунок, вказаний декларантом у документі.