Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спрощена система оподаткування – проблемні питання

, опубліковано 27 жовтня 2020 о 09:43

Нещодавно в приміщенні Бережанської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Спрощена система оподаткування – проблемні питання».

На запитання платників податків відповідала Надія Бурштиська – начальниця Бережанської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання: На якій системі оподаткування буде перебувати новостворений підприємець, котрий до закінчення місяця, в якому відбулась його державна реєстрація, подав заяву про застосування спрощеної системи оподаткування першої або другої групи?

Надія Бурштинська: Новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, перебуває на загальній системі оподаткування та подає квартальну податкову декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації.

Питання: Коли платникам єдиного податку ІІІ групи повідомити про зміни в облікових даних?

Надія Бурштинська: Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» передбачені зміни щодо застосування спрощеної системи оподаткування.

Так, платниками єдиного податку третьої групи при зміні податкової адреси, місця провадження господарської діяльності Заява для застосування спрощеної системи оподаткування та звітності (форма Заяви затверджена наказом МФУ від 16.07.2019 р. №308) подається не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни. Раніше така заява подавалася разом із декларацією з єдиного податку за звітний квартал, у якому відбулися зміни. Норма набрала чинності з 23.05.2020 року.

Питання: Скільки видів діяльності може обрати підприємець на спрощеній системі оподаткування?

Надія Бурштинська: У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно із Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010).

До реєстру платників єдиного податку вносяться, зокрема відомості про види господарської діяльності. На підставі поданої фізичною особою – підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. При цьому Податковим кодексом України не передбачено обмежень для підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

Питання: Які дії платника податків, котрий знаходиться на спрощеній системі оподаткування, у випадку наявності податкового боргу з єдиного податку?

Надія Бурштинська: Законом України від 16.01.2020 №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», внесено зміни, зокрема, щодо переходу платниками єдиного податку на сплату інших податків і зборів при порушенні умов застосування спрощеної системи оподаткування,. А саме, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України, у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 Податкового кодексу України, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Податкова вимога не надсилається (не вручається) податковим органом платнику у якого виник податковий борг, якщо загальна сума податкового боргу не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, сума податкового боргу, наявність якого на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язує платника єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування, має перевищувати 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1020 гривень.

Питання: Чи буде «спрощенець» платником земельного податку, якщо землю надано в оренду або позичку?

Надія Бурштинська: Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з 1 липня 2020 року з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками податку першої-третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм,позичку)).