Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства в рамках Закону України №466

, опубліковано 23 жовтня 2020 о 13:15

Нещодавно в приміщенні Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації податкового законодавства в рамках Закону України №466».

На запитання платників податків відповідав Михайло Яцина – начальник Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Пропонуємо вашій увазі кілька питань та відповіді на них, які прозвучали під час сеансу.

Питання: Які зміни у відповідальності за порушення податкового  законодавства впроваджує закон від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»?

Михайло Яцина: Запроваджується новий склад податкових порушень та модифікація існуючих. Так, змінено розмір штрафних санкцій за окремі податкові порушення. З 23 травня 2020 року збільшено штрафи за порушення, передбачені ст. 117, 120 Податкового кодексу України.

Так, за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності суму штрафної санкцій збільшено зі 170 до 340 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Крім цього з 1 січня 2021 року змінено розміри штрафів за порушення правил сплати податків:

- зменшено штрафи, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання: при затримці сплати до 30 днів – з 10 до 5 %, після 30 днів – з 20 до 10 %;

- введено окремі штрафи для випадків умисного повторного порушення  у розмірі 25%  та умисного повторного порушення строком більше 90 днів – 50%.

Питання: Чи є зміни у термінах сплати податкових зобов’язань?

Михайло Яцина: Так, зміни є у пункті 57.3 статті 57 Податкового кодексу України щодо термінів сплати грошових зобов’язань, у разі визначення їх контролюючим органом за підставами, зазначеними у п. п. 54.3.1-54.3.6 п. 54.3 ст. 54 Податкового кодексу. З урахуванням змін, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом даного строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. Раніше термін був 10 календарних днів.

Питання: Які є зміни в оподаткуванні доходу від продажу або обміну легкових транспортних засобів?

Михайло Яцина: Дохід, отриманий платником ПДФО від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5%, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується за ставкою 18%.

Питання: Чого чекати від законодавчих новацій юридичним особам – платникам єдиного податку третьої групи?

Михайло Яцина: Зміни у Законі №466 щодо юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи такі:

- зменшено із 15 до 10 календарних днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3% зі сплатою ПДВ;

- обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на юридичних осіб – платників єдиного податку 3 групи, при наданні нерухомого майна в оренду;

- визначено, що анулювання реєстрації платника єдиного податку контролюючим органом можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1 020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів.

Питання: Яка відповідальність за неподання форми 20-ОПП?

Михайло Яцина: Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

При неусуненні таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.