Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації застосування реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 21 жовтня 2020 о 09:53

Нещодавно в приміщенні Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «uаряча лінія» на тему «Новації застосування реєстраторів розрахункових операцій».

На запитання платників податків відповідав Володимир Войтович – заступник начальника Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Пропонуємо вашій увазі кілька питань та відповіді на них, які прозвучали під час сеансу.

Питання: З якого часу впроваджується  механізм «кешбек» і  що він означає?

Володимир Войтович: Механізм «кешбек» впроваджується з 1 січня 2021 року. Дана процедура передбачає запровадження для споживачів компенсації коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), якщо при покупці було надано розрахунковий документ, інформація щодо якого відсутня в базах даних ДПС.

Громадяни-покупці, купуючи товар на суму, яка перевищує 850 гривень, зможуть перевірити справжність розрахункового документа (чека РРО) на сайті ДПС. Якщо споживачу надано касовий чек РРО, інформація про який відсутня в Електронному кабінеті, такий споживач має право звернутися до контролюючого органу зі  скаргою про порушення суб’єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків (скарга подається в Електронному кабінеті на сайті ДПС) .

При підтвердженні порушення суб’єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків, продавця оштрафують, а покупець матиме можливість отримати з бюджету як компенсацію 100% вартості придбаного товару, який йому було реалізовано з порушенням вимог чинного законодавства,  при цьому товар залишається у покупця.

Питання: Коли застосування реєстраторів розрахункових операцій буде обов’язковим для всіх?

Володимир Войтович: Для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку 2, 3 та 4 групи запроваджено наступні етапи обов’язкового використання РРО. Обов’язкове використання РРО, як раніше, залишається для ФОП платників єдиного податку, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів;

- реалізацію виробів медичного призначення.

З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для ФОП платників єдиного податку, які здійснюють:

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння, органогенного утворення, та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 1 квітня 2021 року – третій етап, коли використання РРО стане обов'язковим для  фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Питання: Які дії суб’єкта господарювання, у випадку виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій?

Володимир Войтович: На період виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. В той же час, на період відсутності зв'язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Суб'єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Питання: Куди звертатися при виникненні технічних чи інших проблем із застосуванням програмного РРО?

Володимир Войтович: При виникненні технічних, методологічних запитань необхідно звертатись за телефоном «гарячої лінії» ДПС України 0 800 501 007 або до Головного управління ДПС в області за номером телефону (0352) 43-46-42.

Питання: Які штрафні санкції застосовують за невикористання РРО чи програмного РРО?

Володимир Войтович: Тимчасово, з 1 серпня 2020 до 1 січня 2021 року, до суб'єкта господарювання, який здійснює розрахункові операції за товари (послуги) без використання реєстратора розрахункових операцій, програмних РРО, передбачено застосування фінансових санкцій в таких розмірах:

- 10 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 50 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

З 1 січня 2021 року такі штрафні санкції становитимуть:

- 100 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

- 150 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.