Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про малу податкову реформу розповіли у Чортківській ДПІ

, опубліковано 13 жовтня 2020 о 13:35

Нещодавно в Чортківській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Мала податкова реформа: Закон України №466».

На питання платників району відповідав заступник начальника Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Скорохід.

Наводимо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання: Якщо у платника єдиного податку виник податковий борг: які наслідки?

Відповідь: Законом України від 16.01.2020 №466-IХ внесено зміни, зокрема, щодо переходу платниками єдиного податку на сплату інших податків і зборів при порушенні умов застосування спрощеної системи оподаткування, які набрали чинності з 23 травня 2020 року.

Так, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів при наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Тобто, якщо у фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів наявним буде податковий борг в розмірі більше 1020 грн (60х17 грн), такий платник повинен в останній день другого із двох послідовних кварталів перейти на загальну систему оподаткування.

Якщо платником не буде здійснений такий перехід, то за рішенням контролюючого органу його реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку. 

Питання: Які законодавчі нюанси діють при реєстрації платником ПДВ?

Відповідь: Новостворені суб’єкти господарювання зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ без подання реєстраційної заяви під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Єдиним способом подання реєстраційної заяви платника ПДВ до контролюючого органу (для обов’язкової, добровільної реєстрації та перереєстрації) є спосіб подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Також збільшено час для подання суб’єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ та при обранні або переході на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку – не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів).

Питання: Яку пільгу з ПДВ впроваджено з часу дії Закону України №466?

Відповідь: Внесено зміни до підрозділу 2 розділу XX  Податкового кодексу України, зокрема, встановлена тимчасова пільга з ПДВ для операцій з передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення, яка діє до 31.12.2020 року.

Питання: Які строки прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про встановлення ставок місцевих податків?

Відповідь: Рішення про встановлення місцевих податків та зборів приймаються органами місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Якщо до 15 липня орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, такі податки чи збори справляються за ставками, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків та/або зборів.

У рішенні про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати може не визначатися термін його дії. У такому випадку воно буде чинним до прийняття нового рішення.

Зміна ставок місцевих податків та/або зборів, податкових пільги зі сплати місцевих податків і зборів потребує прийняття органом місцевого самоврядування нового рішення або внесення змін до чинного рішення.

Таке рішення має бути прийняте до 15 липня та офіційно оприлюднене до 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів або змін (плановий період).

Якщо орган місцевого самоврядування оприлюднив рішення про встановлення місцевих податків та зборів після 25 липня поточного року, норми такого рішення будуть діяти не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим (тобто через один календарний рік).

Питання: З 23 травня 2020 року змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6000 до 20000 гривень. Що буде з основними засобами, введеними в експлуатацію до 23 травня?

Відповідь: Враховуючи, що вартісний критерій визначення основних засобів змінено з 23 травня 2020 року, цей критерій буде застосовуватись до основних засобів, що вводяться в експлуатацію з 23 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20000 гривень.

Питання: Впроваджено нову вимогу щодо нанесення на марку акцизного податку на сигарети, цигарки та сигарили інформації щодо кількості штук у пачці (упаковці). А як будуть реалізовуватися залишки?

Відповідь: Марки акцизного податку, надруковані до 1 січня 2021 року, на яких не позначено кількість одиниць у пачці (упаковці), повинні бути використані до 1 липня 2021 року, а марковані такими марками тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.