Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо стягнення податкового боргу

опубліковано 07 жовтня 2020 о 15:13

У Кременецькій Державній податковій інспекції ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання щодо стягнення податкового боргу». На запитання платників податків відповідала начальниця Кременецького відділу по роботі з податковим боргом Раїса САВЧУК.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Питання: Що вважається безнадійним податковим боргом та як здійснюється його списання?

Раїса Савчук: Під терміном «безнадійний» розуміється:

- податковий борг платника податку, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв'язку з недостатністю майна банкрута;

- податковий борг фізичної особи, яка визнана у судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою або померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом чи понад 720 днів перебуває у розшуку;

- податковий борг платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності, встановлений пунктом 102.4 статті 102 цього Кодексу (1095 днів);

- податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин);

- податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду;

- податковий борг банку, щодо якого наявне рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.

Якщо фізична особа, яка у судовому порядку визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, з'являється або якщо фізичну особу, яка перебувала у розшуку понад 720 днів, розшукано, списана заборгованість таких осіб підлягає відновленню та стягненню у загальному порядку з дотриманням строків позовної давності починаючи з дня відновлення такого податкового боргу.

Органи стягнення відкликають розрахункові документи, якими передбачено стягнення пені, штрафних санкцій та безнадійного податкового боргу, списаних відповідно до Податкового кодексу України.

Податкові органи щокварталу здійснюють списання безнадійного податкового боргу.

Питання: Яким чином платник може отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків?

Раїса Савчук: Для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, платникові необхідно подати заяву про надання такої довідки за встановленою формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733. В заяві обов’язково вказується, відповідно до якого нормативно-правого акта довідка видається, а саме – назва нормативно-правового акта, його номер та дата прийняття.

Заява подається на вибір платника:

- у паперовій формі – до органу державної податкової служби за основним місцем обліку такого платника;

- в електронній формі – на адресу органу державної податкової служби за основним місцем обліку через приватну частину Електронного кабінету, з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві, упродовж 5 робочих днів.

Питання: Яка передбачена відповідальність, якщо суб’єкт господарювання своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу?

Раїса Савчук: Якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу.

З дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

Питання: Яких змін зазнали норми про примусове стягнення боргу з прийняттям Закону України від 16 січня 2020 року №466-ІХ?

Раїса Савчук: Зокрема, термін, протягом якого контролюючому органу надано право на стягнення коштів та продаж майна платника податків настає через 30 календарних днів із дня надіслання (вручення) податкової вимоги, а не через 60 календарних днів, як було раніше (п. 95.2 ст. 95 ПКУ).

Також, термін на самостійне проведення експертної оцінки майна зменшено до одного місяця з дня прийняття рішення контролюючим органом, що прискорює процедуру для подальшої реалізації майна в рахунок погашення податкового боргу (раніше такий термін становив два місяці).