Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства обговорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 22 вересня 2020 о 10:27

Нещодавно в приміщенні Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації податкового законодавства».

На запитання платників податків відповідала Северин Ольга – начальник Підгаєцької  ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання: Чи можуть перевести зі спрощеної системи оподаткування на загальну, якщо упродовж двох місяців є несплачений податковий борг у розмірі 210 гривень?

Северин Ольга: Законом України від 16.01.2020 №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», внесено зміни, зокрема, до підпункту 298.2.3 ПКУ.

Так, відповідно до частини восьмої підпункту 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, при наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзаці 3 пункту 59.1 ПКУ (17 грн х 60 = 1020 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Питання: Чи збільшився штраф за незабезпечення зберігання первинних документів протягом 1095 днів?

Северин Ольга: З 23 травня 2020 року незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених Податковим кодексом України строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних) чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених Податковим кодексом України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень (раніше штраф становив 510 гривень). Дані зміни передбачено Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень (раніше було 1020 гривень).

Для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, – термін зберігання становить 2555 днів. У разі неподання податкової звітності, термін зберігання зазначених документів – не менш, як 1095 днів із дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів – не менш, як 1095 днів із дня завершення терміну їх дії). При ліквідації платника податків, первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, за період діяльності платника податків не менш, як 1095 днів (2555 днів ‒ для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням), що передували даті ліквідації платника податків, в установленому законодавством порядку передаються до архіву.

Питання: Які зміни у податковому законодавстві щодо самостійного погашення податкового боргу?

Северин Ольга: Скорочується строк, наданий для самостійного погашення платником податків суми податкового боргу, з 60 до 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги, протягом яких не здійснюється стягнення коштів та продаж майна. Також скорочується з двох до одного місяця термін, протягом якого платник податків, що має податковий борг, може самостійно здійснити оцінку майна, яке перебуває у податковій заставі, шляхом укладення договору з оцінювачем. Передбачається щоденне (замість щомісячного) оприлюднення інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг. Доповнюються підстави звільнення майна платника податків – боржника з податкової застави, зокрема, з дня отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку й отримання платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до статті 92 Податкового кодексу.

Питання: Які новації щодо відповідальності суб’єктів господарювання за окремі податкові порушення у 2020 році?

Северин Ольга: З 23 травня 2020 року збільшено штрафи за порушення, передбачені ст. 117, 120 Податкового кодексу України. Так, за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності суму штрафної санкції збільшено з 170 гривень до 340 гривень.(п. 120.1. ст. 120 ПКУ). З 1 січня 2021 року змінено розміри штрафів за порушення правил сплати грошового зобов'язання, а саме:

- зменшено штрафи у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання: при затримці сплати до 30 днів – з 10 до 5%, більше 30 днів – з 20 до 10%;

- введено окремі штрафи для випадків умисного повторного порушення  у розмірі 25%  та умисного повторного порушення строком більше 90 днів – 50%.

Питання: Чи застосовуються штрафи в період дії карантину?

Северин Ольга: За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема, за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності штрафні санкції не застосовуються.