Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації що застосуванню реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 21 вересня 2020 о 10:22

Цього місяця в приміщенні Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації що застосування реєстраторів розрахункових операцій».

На запитання платників податків відповідала Северин Ольга – начальниця Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання: Як відбувається перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій?

Северин Ольга: Програмний РРО треба буде перереєструвати, якщо станеться зміна найменування суб’єкта (назва юрособи або зміна прізвища, ім’я, побатькові фізособи-підприємця); зміна податкового номера; зміна найменування чи адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Для цього слід подати ту ж саму заяву, що й при реєстрації – по формі 1-ПРРО, але з позначкою «Перереєстрація».

Якщо зміни не пов’язані з наведеними вище причинами, то подається заява за формою 1-ПРРО, але з позначкою «Зміни (крім перереєстрації)».

Строки внесення змін аналогічні реєстрації. 

Питання: Які вимоги до обов’язкового застосування РРО та/або програмні РРО платниками які перебувають на спрощеній системі оподаткування?

Северин Ольга: Закон України від 17 березня 2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» вніс зміни, зокрема, до законів України від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Так, на 1 серпня 2020 року перенесено запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) як альтернативи класичним РРО. Також до 1 квітня 2021 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО фізичними особами-підприємцями – «єдинниками» другої, третьої та четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, якщо обсяг доходу у них упродовж календарного року не перевищує 1 мільйон гривень.

Незалежно від обсягу доходу зазначеними «єдинниками» обов’язково застосовуються РРО та/або програмні РРО, якщо вони здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 1 січня до 1 квітня 2021 року розширюється перелік видів діяльності, під час здійснення яких фізичні особи-підприємці – «єдинники» другої, третьої та четвертої груп зобов’язані використовувати РРО та/або програмні РРО незалежно від обсягу доходу.

Питання: Чи змінилися розміри штрафів за порушення застосування реєстраторів розрахункових операцій?

Северин Ольга: З 1 серпня штрафи при порушеннях застосування РРО  змінено.

Так, при виявленні порушення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 серпня 2020 року застосовуються штраф у таких розмірах:

  • за перше порушення – у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг)
  • за кожне наступне порушення – у розмірі 50 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг).

З 01.01.2021 р. розмір штрафу буде збільшено та становитиме 100 і 150 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) відповідно за перше й наступні порушення.

Питання: Як відмовитися від РРО і почати застосовувати програмні реєстратори?

Северин Ольга: Суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких реєстраторів розрахункових операцій із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО.

Питання: Чи зобов’язані суб’єкти господарювання щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання в КОРО?

Северин Ольга: Відповідно до п.9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки, для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.