Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам податків – про новації законодавства

опубліковано 19 серпня 2020 о 09:53

У Кременецькій Державній податковій інспекції Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась «гаряча лінія» на тему: «Платникам податків – про новації законодавства». На запитання платників відповідала начальник Кременецької ДПІ Наталія ЛУКАЩУК. Пропонуємо вашій увазі найактуальніші із запитань прямого зв’язку та відповіді на них.

Питання: Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. №20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Відповідь: Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

Не усуненні таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Питання: Чи мають право платники податків, які навчаються в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів, на отримання податкової знижки за витратами, понесеними на користь закладів освіти за навчання?

Відповідь: Суми коштів, сплачені платниками податків на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податків, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, в інтернатурі, при додержані всіх норм ст.166 Податкового кодексу України, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік. Інтерн – це особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування і навчається, з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності, відповідно до переліку лікарських або провізорських спеціальностей інтернатури. Отже, інтернатура є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому закладі освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Питання: Чи враховує підприємець-платник єдиного податку до загальної кількості осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах, працівників, яких залучає до виконання робіт за цивільно-правовими договорами (договорами підряду)?

Відповідь: Якщо фізична особа-підприємець, платник єдиного податку, укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то такий платник єдиного податку враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах. Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то підприємець-платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають із нею у трудових відносинах.

Питання: Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичною особою?

Відповідь: Несвоєчасне подання платником податків-фізичною особою податкової декларації, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачений Податковим кодексом України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень.

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.