Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Списання заборгованості з єдиного внеску: актуальні питання «прямого» зв’язку

опубліковано 12 серпня 2020 о 09:14

Нещодавно у Тернопільському управлінні ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Списання боргу з єдиного внеску сплячих фізичних осіб-підприємців: як правильно скористатись Законом №592». На питання платників відповіла начальниця відділу по роботі з податковим боргом Наталія Зелінська.

Вашій увазі пропонуємо переглянути найактуальніші питання «прямого» зв’язку та відповіді на них.

Питання. З якого часу набув чинності закон, який регулює списання податкового боргу з єдиного внеску?

Наталія Зелінська: Закон №592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» набуде чинності 1 січня 2021 року, та окремі норми цього Закону набули чинності 3 червня 2020 року та стосуються списання за заявою платника суми недоїмки по єдиному внеску, штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки фізичним особам-підприємцям (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з 1 січня 2017 року.

Питання. Що потрібно зробити підприємцю для списання боргу з єдиного внеску?

Наталія Зелінська: Потрібно, перш за все, написати заяву на припинення підприємницької діяльності. Її можна подати держреєстратору упродовж 90 днів – із 03.06.2020 р. по 31.08.2020 р. Після цього потрібно подати звіти з ЄВ та про майновий стан платника. Якщо звітність за даний період не була подана, то її потрібно подати. При цьому майте на увазі, що ліквідаційний звіт потрібно подати упродовж місяця з дня припинення підприємницької діяльності. Врахуйте, що штрафні санкції за несвоєчасне подання звітів з ЄВ, передбачені п. 7 ч.11 ст. 25 Закону про ЄВ, за наведених умов (якщо подасте протягом 90 днів всі документи) не застосовуватимуться. Якщо ж звіти подавали, то подати потрібно лише ліквідаційну звітність.

Питання: Чи може податковий орган відмовити боржнику у списанні сум недоїмки?

Наталія Зелінська: Так, може. Якщо платник податків отримував дохід упродовж 1 січня 2017 року до дня набрання чинності окремих норм Закону №592, тобто до 3 червня  2020 року. Також, якщо суми недоїмки, штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті до цього, тоді податковий орган відмовляє у стягненні, оскільки все було сплачене. Якщо сума недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на її суму, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, приймається рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою. Знову ж таки, списанню підлягає лише наявна сума недоїмки.

Питання: Якщо підприємець сплатить недоїмку самостійно, чи можна її повернути?

Наталія Зелінська: Ні. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

Сектор забезпечення роботи

Тернопільського управління

ГУ ДПС у Тернопільській області