Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Кременеччині про податкову знижку за підсумками 2019 року розповіли під час «гарячої лінії»

, опубліковано 21 жовтня 2020 о 11:35

У Кременецькій Державній податковій інспекції ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась «гаряча лінія» на тему «Порядок заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку з отриманням права на податкову знижку за підсумками 2019 року». На запитання платників податків відповідала начальниця Кременецького відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Ольга Тівон.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Питання: Який граничний термін подання декларації про майновий стан та доходи в зв’язку з отриманням права на податкову знижку за підсумками 2019 року?

Ольга Тівон: Подати декларацію на отримання відшкодування податкової знижки за витратами 2019 року можна до кінця  поточного року, тобто 31 грудня 2020 року включно.

Питання: Чи можна подати декларацію на повернення коштів онлайн?

Ольга Тівон: Щоб повернути витрачені кошти необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи та пакет необхідних документів.

Подати декларацію можна особисто або уповноваженою на це особою або  надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення – не пізніше, ніж за 5 днів до завершення строку подання.

Однак найзручнішим та найшвидшим є подання декларації онлайн, у тому числі з використанням електронного сервісу «Електронний кабінет платника».  Для користування електронним сервісом слід отримати цифровий підпис для авторизації.

Детальніше про можливості електронних  сервісів  можна дізнатися на веб-порталі ДПС: https://cabinet.tax.gov.ua.

Питання: Які витрати належать до витрат, що дозволяють отримати податкову знижку?

Ольга Тівон: Перелік витрат, за якими платник має право на застосування податкової знижки визначено п. 166.3 ст. 166 Податкового Кодексу України. Зокрема, до таких витрат віднесено витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти; частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом; пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ін.

Питання: Чи є окремі вимоги до оформлення договору для отримання податкової знижки з витрат на навчання?

Ольга Тівон: Закон України «Про освіту» визначає, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором. Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

При цьому у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

З метою використання права на податкову знижку платник податків може включити фактично здійснені протягом звітного податкового року  витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), та копіями договорів  у яких обов'язково повинні бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). У документах повинно зазначатися, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою, а копія договору має  ідентифікувати заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника).

Питання: Чи має підприємець право на податкову знижку?

Ольга Тівон: Відповідно до Податкового кодексу України, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. 

Оскільки фізична особа-підприємець отримує дохід від підприємницької діяльності, який не є заробітною платою, тому така особа не має права скористатись податковою знижкою щодо таких доходів. 

Право на податкову знижку матиме фізична особа-підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.