Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Програмні РРО: для кого, коли, як

опубліковано 24 липня 2020 о 10:12

У Збаразькій Державній податковій інспекції Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась «гаряча» лінія на тему: «Новації у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій». Відповідав на запитання платників податків давав начальник Збаразької Державної податкової інспекції Роман Валецький. Пропонуємо до уваги  найактуальніші із запитань та відповіді на них.

1. Чи зможуть продавці, які використовують програмні РРО, видавати чеки покупцям?

Відповідь: Cуб’єкти господарювання зобов’язані надавати покупцю (включаючи операції через мережу Інтернет) при отримані товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ, встановленої форми та змісту, на повну суму проведеної операції. Він має бути створений у паперовій або електронній формі, у т.ч. з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї простору, на якому встановлений Програмний РРО GR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом, або надсиланням електронно-розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер, або електронну адресу.

2. Як змінилися терміни запровадження реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО)?

Відповідь: Відповідно до Закону України від 17.03.2020р №533-IX» Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання, виникнення і поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19), перенесено терміни запровадження нових правил використання РРО.

На 1 серпня 2020 року перенесено впровадження застосування програмних РРО як альтернативи класичним. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО – залежно від своїх потреб. Програмний РРО – це фактично програма, яка може бути встановлена на будь-який ґаджет (планшет, ноутбук, комп’ютер), в т.ч. і на смартфон, перетворюючи його на касовий апарат. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися.

До 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп спрощеної системи оподаткування незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує ліміт мільйона гривень, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

3. У яких випадках підприємці – платники єдиного податку не застосовують РРО до 1 січня 2021 року?

Відповідь: Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Водночас до 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО не застосовують підприємці єдиного податку I-IV груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та лікарських засобів і виробів медичного призначення.

4. А є можливість зареєструвати РРО (касовий апарат) онлайн?

Відповідь: Так. У зв’язку з заходами, спрямованими на запобігання виникненню коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередження інфікування та поширення  вірусних інфекцій, пропонуємо утриматися від відвідування Центрів обслуговування платників, тому для реєстрації РРО можна подати до податкового органу заяву за формою №1-РРО онлайн. Така можливість надана через приватну частину Електронного кабінету http//cabinet.tax.gov.ua (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг). Також вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний портал ДПС http:/tax.gov.ua.

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за формою «j1311401-Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-РРО». Усі розділи реєстраційної заяви за ф №1-РРО необхідно заповнити.

При заповнені реєстраційної заяви за ф№1-РРО у розділі 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО» платник обирає потрібну інформацію щодо сфери застосування РРО з довідника в символічному вікні за посиланням: «розділ 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО». («Пошук у довіднику»)» код» та «назва сфери застосування РРО» .

5. Що таке «кешбек» і коли він почне діяти?

Відповідь: Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. «Кешбек» запрацює не раніше 1 січня 2021 року. Процедура повернення коштів «кешбек» така:

– купуючи товар на суму, яка перевищує 850 гривень, перевіряється чек на сайті;

– якщо його там не має, подаєте скаргу на сайт ДПС в Електронному кабінеті;

– якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.