Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звільнення від сплати єдиного внеску, «податкові» канікули і не тільки

опубліковано 29 травня 2020 о 11:48

Це лише невелике коло питань, яке порушувалось під час чергового телефонного сеансу «гаряча» лінія, що відбувся нещодавно в Бережанській ДПІ Козівського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області. На запитання додзвонювачів відповідала начальниця цієї інспекції Надія Бурштинська.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання прямого зв’язку та відповіді на них.

Питання 1. Чи звільнили роботодавців від нарахування ЄСВ на зарплату працівників?

Надія Бурштинська: Звільнення від сплати єдиного соціального внеску стосується лише щодо сум, які вони зобов’язані сплатити самі за себе.

Всі роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок за своїх  працівників.

Питання 2. Чи є «податкові канікули» з плати за землю?

Надія Бурштинська: Так, не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 р. плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. У свою чергу, фізична особа-підприємець може звертатися для проведення перерахунку по зазначеним податкам до контролюючого органу.

Питання 3. Які зміни з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на період дії карантину?

Надія Бурштинська: Змінено норму щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запроваджену Законом № 533 від 17.03.2020, зокрема зменшено строк, протягом якого об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком, «з 1 березня по 30 квітня 2020 року» на «з 1 березня по 31 березня 2020 року». Строк сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за податковий період – квітень 2020 року відстрочено до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій за порушення термінів сплати податкових зобов'язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов'язання за такий період.

Така норма відсутня в Законі України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Питання 4. Чи будуть проводитися податкові перевірки на період дії карантину?

Надія Бурштинська: На період з 18 березня по 31 травня 2020 року установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, крім документальних позапланових перевірок за заявами про відшкодування з бюджету податок на додану вартість та фактичних перевірок, в частині порушення вимог законодавства в частині обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Також встановлено правило, що камеральна перевірка податкової декларації (крім податкової декларації з податку на додану вартість) за звітні (податкові) періоди березень – травень 2020 року, або уточнюючих розрахунків (крім уточнюючих розрахунків з податку на додану вартість), що були подані платниками податків протягом березня-травня 2020 року, може бути проведена лише протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання.

Питання 5. Які пільги в оподаткуванні податком на прибуток передбачені на час карантинних обмежень?

Надія Бурштинська: Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» внесено зміни до ПКУ також щодо оподаткування прибутку підприємств. А саме в 2020 році платники матимуть право врахувати у повному обсязі витрати на суму коштів або вартості товарів, які були добровільно передані громадським об’єднанням, благодійним організаціям, державним органам, закладам у сфері охорони здоров’я, протягом дії карантину без 4% коригування, передбаченого п.п. 140.5.9 ПКУ.