Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Кременецькому управлінні роз’яснено порядок декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році

, опубліковано 29 травня 2020 о 12:38

Нещодавно у Кременецькому управлінні ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча» лінія. На запитання громадян про майновий стан та доходи, отримані впродовж 2019 року, відповідала заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Кременецького управління ГУ ДПС у Тернопільській області Ольга Тівон. Надаємо перелік найцікавіших питань, на які надано відповідь.

– Чи продовжено терміни подачі декларації про майновий стан і доходи в 2020 році у зв’язку з карантином?

Ольга Тівон: Так. Законом України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання, виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» продовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

При цьому, суму податкового зобов’язання, визначену платниками в декларації, необхідно сплатити до 01 жовтня 2020 року.

– Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи під час карантину?

Ольга Тівон: Під час карантину податкову декларацію про майновий стан і доходи платники податків та громадяни можуть подати за допомогою електронного зв’язку, скориставшись сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для подання податкової декларації в електронній формі необхідно авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа, який можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі, та отримати відомості про доходи за минулий рік з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків: на основі отриманих від ДПС у розділі «Вхідні/вихідні документи» даних перейти до заповнення податкової декларації у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

– Чи потрібно подавати декларацію у разі продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Ольга Тівон: Дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковується. Якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна не виникає обов’язку щодо сплати податку, то подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

– Який порядок надання податкової знижки за оплату допоміжних репродуктивних технологій?

Ольга Тівон: До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я від 09.09.2013 №787.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Платник податку чоловічої статті має право на отримання податкової знижки на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком). 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.