Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації у період карантину обговорили під час «гарячої лінії» у Козові

, опубліковано 05 червня 2020 о 11:31

Нещодавно в приміщенні Козівського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації Податкового кодексу України в період дії карантину».

На запитання платників податків відповідав начальник Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання:  Які нові правила оподаткування доходу з продажу автомобіля?

Кадубець В.  Починаючи із 23.05.2020 фізичні особи мають право продати або обміняти один на рік легковий автомобіль та/або мотоцикл, та/або мопед без сплати податку із доходу.

Однак податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір у розмірі 1,5% доведеться сплатити у випадку продажу (обміну) другого упродовж року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда. Натомість із третього та наступного проданого (обміняного) упродовж звітного (податкового) року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу уже сплачуватимемо ПДФО за ставкою 18%, а разом з ним і військовий збір у розмірі 1,5%.

Тобто фактично 18% ПДФО треба утримати не лише із доходу від проданого третього та наступного легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда, а й іншого транспортного засобу, незалежно від того який він за рахунком продажу упродовж року (приміром вантажного автомобіля або причепа).

Питання. Чи передбачено штраф за неподання повідомлення за формою №20-ОПП?

Кадубець В. Важливе запитання, оскільки з 23 травня штраф суттєво збільшився. Згідно зі змінами, внесеними Законом України № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Питання. Чи застосовують штрафні санкції за несвоєчасну сплату ПДВ в період дії карантину?

Кадубець В. Не застосовують штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Отже, встановлений мораторій не поширюється на штрафні санкції за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Тобто платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності:

- за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ,

- несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

Разом з тим, до переліку штрафних санкцій не включені санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Питання. Які зміни передбачені щодо подання скарг на рішення податкового органу?

Кадубець В. Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупинено перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків, що надійшли до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Тобто якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняються, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення.

Податковий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

При цьому, перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється стосовно скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ.

Питання. Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Кадубець В. Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) платник податків може подати також і засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Крім цього, варто зауважити, що строк подання річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб за 2019 рік перенесено на 1 липня 2020 року замість 1 травня 2020 року. Для інших податків строки поки що не змінилися.