Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про законодавчі новації – на «гарячій» лінії

опубліковано 29 травня 2020 о 11:47

У Монастириській ДПІ Козівського управління ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” щодо новацій податкового законодавства у період дії карантину.

На запитання додзвонювачів відповідала Надія Криницька, начальник Монастириської ДПІ. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Питання 1. Я – платник єдиного податку на другій групі. Чи збільшені обсяги річного доходу для платників єдиного податку згідно з новаціями до законодавства у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції?

Надія Криницька: Відповідно до Закону Українивід 30 березня 2020 року №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», з метою підтримки бізнесу під час кризи розширено та доповнено антикризові пільги і преференції. Зокрема, збільшено обсяги граничного доходу для суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування. Для суб'єктів першої групи платників єдиного податку обсяг доходу збільшено з 300 тис. грн до 1 млн грн, другої групи – з 1,5 млн грн до 5 млн грн, третьої – з 5 млн грн до 7 млн гривень.

Питання 2. Чи можу я включити до податкової знижки за результатами річного декларування 2019 року суми  коштів, які перераховані мною благодійній організації для надання допомоги хворим на СOVID 19?

Надія Криницька: Згідно з останніми змінами добровільна (благодійна) допомога включається до податкової знижки фізичних осіб.

До податкової знижки включається сума коштів (вартість лікарських засобів) для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання та виробів, які добровільно перераховані (передані) громадським об'єднанням (благодійним організаціям), органам виконавчої влади протягом карантину.

Така можливість виникає при реалізації права на податкову знижку за результатами 2020 року.

Отже, ви не можете включити такі суми коштів, які перераховані благодійній організації для надання допомоги хворим на COVID-19, до податкової знижки за результатами 2019 року. Однак упродовж наступного року ви можете подати декларацію на податкову знижку за результатами 2020 року. 

Питання 3. Несвоєчасно заплачено єдиний соціальний внесок за березень 2020 року. Чи буду я платити штраф?

Надія Криницька: Що стосується нарахування штрафних санкцій за порушення норм ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", то тимчасово вони не застосовуються за наступні порушення, вчинені у періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року:

несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів.

При цьому штрафні санкції за повторне протягом року порушення, передбачені п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо такого порушення, вчиненого у періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року, не застосовуються. Також за цей період платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Проте такі правила не застосовуються, якщо фізична особа – підприємець має найманих працівників.

Питання 4. Чи змінився строк подання декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб у зв’язку з карантином?

Надія Криницька: Строк подання річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб за 2019 рік перенесено на 1 липня 2020 року замість 1 травня 2020 року. Для інших податків строки поки що не змінилися.