Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Карантинні новації податкового законодавства обговорили під час «гарячої» лінії

опубліковано 29 травня 2020 о 11:45

Під час телефонного сеансу «гаряча» лінія, що днями відбувся в Підгаєцькій ДПІ Козівського управління ГУ ДПС у Тернопільській області, додзвонювачі цікавились карантинними новаціями провадження господарської діяльності. Тим паче, що на прямому зв’язку була очільниця установи Ольга Северин. Вашій увазі пропонуємо найактуальніші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

Питання 1. Мені надійшло податкове повідомлення-рішення про визначення суми податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Чи передбачені зміни щодо подання скарг на рішення податкового органу в період дії карантину?

Ольга Северин: Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 Податкового кодексу України (в частині адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків, котрі надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Тобто якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняються, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення.

Податковий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Питання 2. Які терміни застосування РРО з урахуванням карантинних законів?

Ольга Северин: Відтерміновано запровадження нових правил використання РРО, а саме:

до 1 серпня 2020 року перенесено застосування програмних РРО (спеціальні безкоштовні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна буде встановити на будь-який гаджет), як альтернативу класичним РРО;

на 1 січня 2021 року перенесено запровадження процедури «кешбек».

до 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО підприємцями – платниками єдиного податку 2 – 4 груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, незалежно від обраного виду діяльності. Винятком є ті, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, або ж реалізовують лікарські засоби, вироби медичного призначення.

Зверніть увагу, що надання платних послуг у сфері охорони здоров'я виключено із зазначеного переліку. Як наслідок, такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

Питання 3. Чи будуть застосовуватись штрафні санкції за порушення строків сплати податкових зобов’язань?

Ольга Северин: У разі погашення податкового зобов’язання впродовж періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року у зв’язку із порушенням строків сплати податкових зобов’язань, визначених ст. 57 ПКУ, штрафні санкції відповідно до ст. 126 ПКУ не застосовуються.

Тобто якщо строк сплати узгодженої суми грошового зобов’язання припадає на зазначений період і цей період порушено, то сплата зазначеної суми платником податку відбувається без застосування штрафних санкцій.

Але таке звільнення не поширюється на випадки порушення сплати узгодженої суми грошового зобов’язання з ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Якщо платник також допустить заниження податкових зобов’язань протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, то штрафні санкції передбачені п. 123.1 ст. 123 ПКУ не застосовуються, крім санкцій за заниження податкових зобов’язань з ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Питання 4. Чи зарахують у страховий стаж місяці, за які звільнили самозайнятих осіб від сплати ЄСВ?

Ольга Северин: Самозайнятим особам, яких звільнили від нарахування та сплати ЄСВ на період дії карантину, такі періоди включать до страхового стажу для призначення пенсії та вважатимуть, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Відповідну норму внесли до Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 №1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".