Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З турботою про місцеві бюджети

, опубліковано 04 березня 2020 о 10:45

Начальник Підволочиської державної податкової інспекції Теребовлянського управління Олег Нагірний провів «круглий стіл» з питань пошуку шляхів наповнення районного бюджету. У його роботі взяв участь голова Підволочиської районної ради Ігор Монартович.

На даний час у підпорядкованості районної ради перебуває Токівська сільська рада. Про те, яким чином досягнути збільшення надходжень до її бюджету, йшлося на заході. Податківці, а це головні спеціалісти Теребовлянського управління Валентина Яблонська та Галина Горин акцентували увагу на наповненні скарбниці за рахунок погашення заборгованості зі сплати земельного податку громадянами, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

«Наше завдання полягає у забезпеченні надходжень податків, обов’язкових платежів до місцевої казни – і це є одним із пріоритетних напрямів нашої роботи», – наголосив Олег Нагірний. Сучасний рівень інформаційних технологій дозволяє фахівцям податкової служби забезпечити максимально ефективний контроль за сплатою податків. Однак без зацікавлення лідерів громади та активної позиції керівників органів місцевого самоврядування місцеві бюджети можуть втрачати кошти. Зокрема, кожен мешканець знає, де на території села можуть реалізовувати горілчані чи тютюнові вироби без ліцензії, або котрий з підприємців працює без державної реєстрації. Податки, не сплачені від цієї діяльності, це втрати місцевих скарбниць.

Для розширення бази оподаткування з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, необхідно провести інвентаризацію нерухомого житлового майна фізичних осіб  на території села, при цьому будуть виявлені об’єкти, з яких податок не утримується.

Щодо плати за землю, то необхідно до 1 травня 2020 року провести інвентаризацію платників земельного податку на території органу місцевого самоврядування. Це ж стосується і платників акцизного збору. «Об’єднавши зусилля, ми сприятимемо додатковим надходженням до місцевих скарбниць», – наголосив начальник Підволочиської ДПІ.

Учасники зібрання також проаналізували стан роботи щодо залучення до декларування громадян, у яких з доходів, отриманих у 2019 році, податок на доходи фізичних осіб не утримувався.

Загалом зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу.