Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легальна зайнятість – впевненість у завтрашньому дні

, опубліковано 26 лютого 2020 о 14:30

Питання легальної зайнятості населення розглянули нещодавно під час засідання «круглого столу», організатором якого стала Підволочиська районна філія Тернопільського  обласного центру зайнятості. У заході взяли участь представники Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, бюро безоплатної правової допомоги, банківських установ та головний державний інспектор Підволочиської державної податкової  інспекції Теребовлянського управління ГУ ДПС у Тернопільській області Надія Рижак.

Учасники зібрання висловили свою стурбованість щодо використання роботодавцями найманих працівників без належного оформлення з ними трудових відносин, провадження деякими особами діяльності без реєстрації підприємницької діяльності. Тому питання пошуку шляхів стимулювання роботодавців до створення робочих місць, а також негативні наслідки неофіційного працевлаштування – основні тези, які звучали під час заходу.

«Сумною нормою нашого сьогодення є виплата заробітної плати в «конвертах» та нелегальна робота. «Чорна» винагорода за роботу стала однією із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості, не лише в тому, що бюджет недоотримає кошти, а це ще й втрата страхового стажу для призначення пенсії самих працівників», – констатувала інспекторка.

Вона також наголосила, що, отримуючи «тіньову» зарплату сьогодні, працівники не бачать проблем, так як до кишені надходять «чисті доходи». Проте згодом вони розуміють, що погодившись працювати на таких умовах, вони самі позбавляють себе соціальних гарантій.

Учасники «круглого столу» погодились із твердженням, що людина захищена, якщо офіційно працевлаштована. Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

Тож варто пам’ятати, що офіційне оформлення працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Водночас для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.