Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві доходи як інструмент соціально-економічного розвитку громад

, опубліковано 17 лютого 2020 о 14:36

Засідання «круглого столу» щодо наповнення місцевих бюджетів відбулося в приміщенні селищної ради смт. Микулинці, що на Теребовлянщині. У заході взяли участь  керівництво та працівники місцевих органів самоврядування, начальник Теребовлянського управління ГУ ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина, а також представники бізнесу і громадськості.

Учасники зібрання обговорили та проаналізували наповнення розпису місцевого бюджету у 2019 року. Вони також підняли питання збільшення джерел наповнення скарбниці у 2020 році.

Зокрема, Михайло Яцина зауважив, що мета виконання місцевого бюджету цього року полягає у злагодженій співпраці територіальної громади і податкової служби. «Для успішного втілення соціальних проектів життєдіяльності громада повинна володіти відповідним обсягом фінансових ресурсів. Адже вони необхідні для покриття витрат, тому органи місцевого самоврядування при формуванні своїх бюджетів зобов’язані врахувати податкові можливості своїх регіонів», – наголосив посадовець. Він також наголосив, що сплата податкових платежів суб’єктами господарювання, що провадять діяльність на території громади, є, як уже показала практика, результатом їхнього ефективного господарювання.

«Тому вважаю, що перспектива наповнення місцевого бюджету цьогоріч має стати реальним перетворенням місцевих доходів на ефективний інструмент соціально-економічного розвитку громади», – акцентував Михайло Яцина. Для цього, на його думку, під пильним контролем мають бути такі напрямки, як збільшення заробітної плати і своєчасної  її виплати, легалізації трудових відносин, залучення інвестицій, наявність достовірної інформації про об’єкти оподаткування та суб’єкти господарювання задля правильності нарахувань плати за землю, нерухомого майна, єдиного податку з фізичних осіб і акцизного податку, та вжиття всіх можливих заходів щодо зменшення заборгованості зі сплати податків до місцевого бюджету.

Під час заходу посадовець нагадав і про проведення кампанії декларування, оскільки це є ще одним напрямком додаткових надходжень. Він розповів про категорії громадян, які зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, та закликав керівництво органів місцевого самоврядування активно сприяти громадянам у виконання конституційного обов’язку.