Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Підволочиську шукали резерви для наповнення місцевих бюджетів

, опубліковано 13 лютого 2020 о 15:34

Днями в Підволочиській ДПІ Теребовлянського управління ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся «круглий стіл» щодо виявлення додаткових джерел наповнення місцевого бюджету Скалатської громади. В його роботі взяли участь начальник Підволочиської ДПІ Олег Нагірний, голова та керівництво громади, староста села Городниця, фахівці податкової служби Надія Рижак, Валентина Яблонська та Галина Горин.

На зібранні проаналізували місцеві податки і збори, які забезпечують наповнення скарбниці громади, а також обговорили резерви додаткових надходжень. Оскільки основним бюджетоутворюючим платежем є податок на доходи фізичних осіб, то збільшення його сплати забезпечить спільна співпраця органів місцевої влади та податківців.

«З 1 січня розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році, – зазначив Олег Нагірний. – Тому потрібно залучити до оподаткування, зокрема, й тих жителів громади, котрі мають у власному обробітку паї, сільськогосподарську техніку, якою надають послуги, отримують доходи від оренди рухомого чи нерухомого майна» .

Вагоме місце у наповненні місцевих бюджетів займає плата за землю. Тож керівники громад працюють над виготовлення карти села. Це допоможе визначити правильність нарахування земельної плати, а також податку на доходи фізичних осіб за здані в оренду земельні паї.

Неабиякі втрати несуть бюджети від мінімізації виплат заробітної плати. Адже деякі роботодавці виплачують заробіток у мінімальному розмірі, а фактично різницю доплачують «в конвертах». Від цього несуть втрати місцеві бюджети, пенсійний фонд.

«Лише спільними зусиллями, піднявши свідомість роботодавців і працюючих, активізуючи роз’яснювальну роботу, а в окремих випадках і через застосування штрафних санкції до порушників, можна досягнути результатів у цій проблемі», – підсумував Олег Нагірний.