Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Річка Збруч – річка єднання

опубліковано 22 січня 2020 о 17:06

Вже стало доброю традицією на теренах нашого краю відзначати 22 січня Дня Соборності України урочистими заходами, які проходять на межі Хмельницької та Тернопільської областей на річці Збруч. Так символічно відтворюють історичні події об’єднання українських земель в одну державу. Тому річка Збруч стала для наших краян справжньою рікою єднання.

Цьогоріч жителі нашої та сусідньої областей традиційно зустрілися на мості річки на межі Гусятинського та Чемеровецького районів. Адже 101 рік тому 22 січня 1919 року відбулась одна з найбільш знакових подій в історії української державності. Тоді діячі УНР та ЗУНР урочисто проголосили на Софійському майдані в Києві Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, який сповіщав про возз’єднання в єдину незалежну державу.

Сьогодні в урочистостях з нагоди Дня Соборності взяли участь начальник Теребовлянського управління ГУ ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина і начальник Гусятинської ДПІ Теребовлянського управління Ольга Біленька.

З словами вітання до учасників зібрання звернулися представники влади обох регіонів. Вони закликали до одностайності щодо державницької позиції. «Ніхто, ніщо і ніколи не розділить наш народ, не зламає нашу волю і нашу неподільну Україну, бо в єдності є наша сила», – констатували вони. Також звучали побажання всім присутнім – здоров’я, добра, достатку, миру, витримки і процвітання. 

Відбувся спільний святковий молебень біля пам’ятного знаку, встановленого на честь 10-ї річниці Незалежності України, після чого учасники урочистого святкування поклали квіти до підніжжя монументу. У репрезентованій Арт-книзі єдності та на символічному дереві бажань усі охочі залишали вітальні записи, думки та побажання всім українцям.

Михайло Яцина на святі охоче спілкувався з учасниками, обговорював із ними історичні події. «Ідея об’єднання українських земель в єдину державу впродовж усієї історії супроводжуєвала дуржавотворців, ще з часів розпаду Київської Русі», – поділився думками начальник Теребовлянського управління. Втілити її вдалося у 1919 році. «Вважаю, що єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів є запорукою збереження державності та національного самоусвідомлення, прагненням та гордістю кожного українця», – підсумував Михайло Яцина.