Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2022: основні акценти

, опубліковано 28 січня 2022 о 08:49

З 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік за оновленою формою зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 року громадяни, які отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Отож, пропонуємо ознайомитися, про що запитували заступника начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петра Якимчука під час «гарячої лінії».

Запитання: Хто з громадян підлягає обов’язковому щорічному декларуванню, адже на сьогодні діє ще й одноразове (спеціальне) декларування? Як не помилитися?

Петро Якимчук: Згідно із законодавчими вимогами обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (тобто не від суб’єктів господарювання, які утримують вже податки при виплаті ними доходів громадянам )

- доходи від продажу чи здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо;

- спадок  та подарунок від особи, яка не є членом сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи;

- в інших випадках, визначених нормами Податкового кодексу.

А щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування то це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори та які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Запитання: У 2021 році продано майно, податок сплачено при нотаріальному посвідченні договору. Чи подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Петро Якимчук: Ні, не потрібно.

Декларація про майновий стан і доходи не подається, якщо громадянин отримував такі доходи:

1) від податкових агентів, які згідно з нормами податкового законодавства не включаються до загального річного оподатковуваного доходу;

2) виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого доходу;

3) від операцій продажу, обміну майна чи дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;

4) у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку або з яких сплачено податок.

Запитання: Декларація подана. Коли необхідно сплатити податок?

Петро Якимчук: Зауважу, що громадянин у поданій декларації самостійно визначає суму податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. А сплатити податкове зобов’язання необхідно до 1 серпня року, наступного за звітним.

Запитання: При поданні декларації про майновий стан і доходи треба надавати підтверджуючі документи?

Петро Якимчук: Так, звичайно. Але тільки копії таких документів. Оригінали зберігаються у платника податку. Копії відповідних підтверджуючих документів подаються разом з декларацією для того, щоби працівники податкової служби мали можливість перевірити правильність здійсненого перерахунку згідно з поданою декларацією. Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Запитання: Цікавить, до якого бюджету потрапляють кошти від щорічного декларування?

Петро Якимчук: Зазначені кошти розподіляються згідно з нормами Бюджетного кодексу, відповідно до якого у 2022 році 79% залишається в розпорядженні місцевих бюджетів, а решта 21% – потрапляють до Державного бюджету України.