Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО/ПРРО підприємцями – актуальна тема прямого ефіру

, опубліковано 19 січня 2022 о 15:55

З першого січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій або ж програмних реєстраторів стало обов’язковим для усіх фізичних осіб – підприємців, окрім тих, хто перебуває на першій групі єдиного податку. Оскільки дана тема суспільно важлива, саме про використання касових апаратів йшлося нещодавно в прямому ефірі телеканалу «Суспільне. Тернопіль» під час телепередачі «Сьогодні. Головне».

Про нюанси використання РРО/ПРРО розповів головний державний інспектор відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Тернопільській області Ігор Ямнюк.

Він розповів, що РРО чи ПРРО можуть не використовувати і суб’єкти господарювання другої-четвертої груп єдиного податку, яким відповідно до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Так, цією постановою встановлено, що при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО), якщо річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних зарплат (у 2022 році – 1,09 млн грн), та в одному й тому ж торговельному об’єкті не реалізовуються підакцизні товари; не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет, а місцевими органами влади не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад

Ігор Ямнюк також наголосив, що використання касових апаратів при здійсненні операцій з купівлі-продажу захищає споживача від неякісної продукції, а також надає йому змогу повернути товар протягом 14 днів, адже фіскальний чек є документом, який підтверджує належну якість, кількість товару і його походження.

Відеозапис телепередачі можна переглянути тут.