Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства розповіли представникам тергромад Тернопільщини

, опубліковано 12 січня 2022 о 13:34

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся семінар у режимі відеозв’язку із фінансистами територіальних громад, а також посадовцями місцевого самоврядування, які задіяні в процесі наповнення місцевих бюджетів Тернопільщини. Семінар був присвячений новаціям податкового законодавства та їх впливу на доходи територіальних громад.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук коротко розповів про основні зміни у податковому законодавстві, а на конкретні запитання учасників заходу відповідали фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Учасники семінару цікавилися, зокрема, особливостями й нюансами мінімального податкового зобов’язання та змінами в частині адміністрування місцевих податків. Обговорили й взаємодію громад з органами ДПС.

Петро Якимчук відмітив, що наразі співпраця з громадами відбувається на високому рівні, що позитивно впливає на наповнення місцевих скарбниць, відповідно й добробут територіальних громад.

«Так, тергромади Тернопільщини торік отримали на мільярд гривень більше, ніж у 2020 році, податків і зборів. Серед платежів, які поповнили скарбниці територіальних громад краю, найбільше від сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного та земельного податків. За 2021 рік до місцевих бюджетів надійшло майже 4 млрд податку на доходи фізосіб. Малий бізнес сплатив 842,5 млн грн єдиного податку, а землекористувачі та землевласники – 414,9 млн грн земельної плати», – конкретизував заступник начальника податкового відомства.

Фахівці Головного управління ДПС в області розповіли присутнім на заході про особливості адміністрування акцизного податку в 2022 році, про новації щодо застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями, облік товарних запасів, плату за землю в 2022 році. Інформували й про початок деклараційної кампанії, електронні сервіси ДПС та одноразове (спеціальне) добровільне декларування доходів громадян.