Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Об’єднана звітність: правила для звітування

, опубліковано 07 вересня 2021 о 09:36

Нагадаємо нашим читачам, що Мінфін наказом від 15.12.2020 року №773 затвердив нову об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ, яка називається Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Новий податковий розрахунок включає в себе суми ПДФО, військового збору та єдиного внеску. Він подається роботодавцями, замість Звіту з єдиного внеску та податкового розрахунку за формою №1ДФ. Вперше його подавали за І квартал 2021 року.

Розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (тобто за I квартал, II квартал, III квартал та IV квартал). Окремий Розрахунок за календарний рік не подається.

Як завжди, з появою нових (оновлених) звітних форм виникають і запитання, тож пропонуємо увазі актуальне інтерв’ю на цю тему.

 

З якою періодичністю потрібно подавати оновлений розрахунок? 

Звітний період для нової звітності – податковий квартал. Строк подання – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Якщо строк закінчується у вихідний або святковий день, тоді останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. 

Розрахунок подається до податкового органу за основним місцем обліку (у т. ч. і за новим основним місцем обліку в разі зміни податкової адреси платника протягом року).

 

Чи потрібно підприємству подавати податковий розрахунок, якщо протягом звітного періоду доходи на користь найманих працівників не нараховувалися?

Таке може бути тільки тоді, коли на підприємстві відсутні наймані працівники. Відповідно дохід у вигляді зарплати не нараховується, а тому і розрахунок подавати не потрібно. Адже розрахунок подається тільки в разі нарахування доходів платникові податку протягом звітного періоду. 

А якщо дохід працівникам був нарахований, але не виплачений у звітному періоді, тоді розрахунок слід подати.

 

Скільки необхідно подати Розрахунків з типом «Уточнюючий», якщо у Додатку 1 до Розрахунку одночасно уточняються реквізити та суми нарахованого єдиного внеску стосовно застрахованих осіб?

Якщо у додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Податкового розрахунку одночасно уточняються реквізити та суми нарахованого єдиного внеску стосовно застрахованих осіб, то формуються та подаються два окремих Розрахунки з типом «Уточнюючий»: перший Розрахунок подається з типом «Уточнюючий» з Додатком 1, у якому проводиться коригування реквізитів з використанням ознак «1» (рядок на виключення) та «0» (рядок на введення); другий Розрахунок подається з типом «Уточнюючий» з Додатком 1, у якому проводиться коригування сум нарахованого єдиного внеску з використанням типів нарахувань 2 та 3.

 

Чи може роботодавець, щодо якого внесений запис про державну реєстрацію припинення без правонаступника, виправити помилки в раніше поданій звітності по єдиному внеску?

Роботодавець, щодо якого внесений запис до Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення без правонаступника, може виправити помилки в раніше поданій звітності по єдиному внеску лише до дати зняття з обліку.

 

Яким чином у додатках 1, 2 або 3 до Розрахунку до закінчення строку його подання провести коригування реквізитів, що стосуються застрахованої особи та не стосуються сум єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилок?

При виявленні платником єдиного внеску або його правонаступником в додатках 1, 2 або 3 до Податкового розрахунку до закінчення строку його подання помилки лише в реквізитах, що стосуються застрахованої особи та не стосуються сум нарахованого єдиного внеску, формується відповідний додаток з типом «Звітний новий», у якому коригуються лише рядки, які уточнюються на підставі інформації з попередньо поданого Розрахунку з типом «Звітний» або «Звітний новий».

При цьому коригування проводиться у такому порядку: одним рядком виключається попередньо внесена інформація, а другим вноситься правильна інформація. У такому разі в першому рядку відповідної графи указується «1» – рядок на виключення, а в другому – «0» – рядок на введення.

 

Чи подається Додаток 1 до Розрахунку платниками єдиного внеску, які не мають найманих працівників у звітному кварталі?

Якщо платники єдиного внеску у звітному кварталі не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати застрахованим особам» до Податкового розрахунку за відповідний квартал до контролюючих органів ними не подається.

 

В який термін подається Розрахунок з типом форми «Довідковий», при виході працівника на пенсію або для отримання лікарняних, якщо така подія відбувається в середині кварталу?

Податковий розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються платником єдиного внеску при необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення, або страхових виплат та містять виключно інформацію щодо таких осіб. Терміни подання Розрахунку з типом форми «Довідковий» при виході працівника на пенсію або для отримання лікарняних чинним законодавством не передбачені.

 

До якого контролюючого органу подавати Розрахунок та сплачувати єдиний внесок при зміні протягом звітного кварталу місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?

При зміні місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, сплата єдиного внеску і подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску здійснюється за новим місцем обліку.

 

Хто надає консультації на запитання, що стосуються заповнення роботодавцями - платниками єдиного внеску додатків 1, 2, 3, 5 та 6 у складі Розрахунку?

Відомості, які містяться в додатках 1, 2, 3, 5 та 6 до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, належать до персоніфікованих даних, тобто таких, що обліковуються в Реєстрі застрахованих осіб, у зв’язку з чим контроль та роз’яснення щодо відображення таких відомостей відповідно до ст. 121 та ст. 141 здійснює Пенсійний фонд України, який, також, є співрозробником проєкту змін затверджених Наказом №773 в частині формування та наповнення додатків до Розрахунку, які містять персоніфіковані відомості застрахованих осіб.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»