Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості нарахування та сплати акцизного податку підприємцями та юридичними особами

, опубліковано 30 червня 2020 о 15:54

В останній день червня цього року в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості нарахування та сплати акцизного податку підприємцями та юридичними особами».

На запитання платників відповідав начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка.

Надаємо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання: Чи вірно, при відсутності відеоспостереження підприємству можуть відмовити у видачі ліцензії?

Роман Савка: Так, вірно. Виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом та відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у ліцензії або відкликання ліцензії.

Питання: Чи є обмеження у імпорті спирту?

Роман Савка: Так, до 1 січня 2024 року імпорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України.

Питання: Розкажіть про зміни, що є наслідком дії Закону 466?

Роман Савка: Нагадаю, що з 23 травня набрав чинності Закон України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Ним передбачаються наступні зміни:

- доповнюється перелік підакцизних товарів тютюновмісним виробом для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням;

- надається визначення термінів «електронна сигарета» та «рідини, що використовуються в електронних сигаретах»;

- встановлюється ставка акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах (3 000 гривень за 1 літр);

- визначається порядок оподаткування рідин, що використовуються в електронних сигаретах та запроваджується маркування ємності (упаковки) з рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, марками акцизного податку.

Питання: Яка відповідальність за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах?

Роман Савка: Необладнання витратомірів-лічильників обсягів спирту чи пального та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20 тис. гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з порушень, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 тис. гривень.

Відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового платником податку – розпорядником акцизного складу – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 млн гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення – 2 млн гривень.

Незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового передбачено накладення штрафу в розмірі 1 тис. гривень за кожний неподаний електронний документ.

Питання: Якщо виробляти пальне без ліцензії, який штраф передбачено?

Роман Савка: До суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу при виробництві пального без наявності ліцензії – 1 млн гривень.