Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян за 2019 рік

опубліковано 14 травня 2020 о 14:28

У Чортківському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області проведено сеанс «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян за 2019 рік».

З платниками податків спілкувався начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чортківського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Книш.

Під час розмови з платниками були обговорені найбільш актуальні питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, термінами та способами подання декларації, а саме:

Питання 1. Як можна подати декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Декларація подається до Центру обслуговування платників податкової інспекції за місцем податкової адреси платника в один із таких способів(за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

При надсиланні податкової декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Питання 2. Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Відповідь: Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

Питання 3. Вчитель минулого року надав репетиторські послуги. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: До репетиторських послуг належить підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових дипломних робіт тощо. Вчителі та викладачі, які торік надавали репетиторські послуги, але не були зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподаткованого доходу та задекларувати їх шляхом подання до органів ДПС декларації про майновий стан і доходи.

Питання 4. Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі, яка отримала доходи від операцій продажу (обмін) майна, дарування протягом звітного року та при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений ПДФО?

Відповідь: Відповідно до п.179.2 ст.179 Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідчені договорів за якими був сплачений податок.