Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запит на публічну інформацію та звернення громадян: про що можна дізнатися у податковій

, опубліковано 27 квітня 2020 о 11:31

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Крисоватий під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо порядку отримання публічної інформації та звернення громадян.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання 1. В які терміни має бути надана відповідь на запит?

Руслан Крисоватий: Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит має бути надано не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту може бути продовжено до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження.

Питання 2. Де можна знайти форму подання запиту на отримання публічної інформації?

Руслан Крисоватий: Для цього можна скористатися субсайтом Територіальних органів ДПС у Тернопільській області за посиланням: https://tr.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/395387.html.

Питання 3. Чи можу я отримати інформацію про виробничі приміщення, обладнання і адреси місцезнаходження матеріально-технічної бази юридичної фірми нашої області?

Руслан Крисоватий: При прийнятті рішення про надання інформації мають забезпечуватись вимоги Конституції України, Законів, Кодексів, відповідно до яких не допускається безпідставне поширення інформації про особу, доступ до яких обмежено законодавством, надання конфіденційної інформації.

Щодо надання інформації про виробничі приміщення, обладнання і адреси місцезнаходження матеріально-технічної бази підприємства, то це можливо за письмовою згодою суб'єкта персональних даних або на підставі ухвали слідчого судді, рішення суду.

Питання 4. У березні надіслано до податкової звернення, де не зазначено місце проживання. Працівники надали відмову. Чи це правомірно?

Руслан Крисоватий: Відповідно до Закону України  від «Про звернення громадян» письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено статтею 17 цього Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

Питання 5. Хочу інформацію про розмір своїх отриманих доходів за період з І кварталу 1999 року по IІ квартал 2020 року. Податковий орган надасть?

Руслан Крисоватий: Так, пропоную особисто звернутися до Центру обслуговування платників Тернопільської ДПІ Тернопільського управління Головного управління ДПС у Тернопільській області після завершення дії режиму надзвичайної ситуації на території України у зв’язку із поширенням коронавірусу COVID-19 та подати заяву форми №10ДР про розмір отриманих доходів за період з 01 січня 1999 року по 31 грудня 2019 року.

Додатково повідомляю, що відомості про доходи накопичуються у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, починаючи з 1 січня 1998 року, відповідно до податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), які щокварталу подаються податковими агентами до територіальних органів ДПС. Інформація про доходи за останній звітний період, у вашому випадку – 1 квартал 2020 року, надається через 50 днів  після його закінчення.

Питання 6. Скільки письмових звернень отримала податкова області у 2020 році і про що питають?

Руслан Крисоватий: Впродовж першого кварталу 2020 року до органів ДПС у Тернопільській області надійшло 29 письмових звернень від 31 жителя краю. Серед усіх заяв – одна колективна та три анонімних. Більшість звернень надійшли поштою – 21, а решта 8 – електронкою.

За тематикою найбільше звернень стосувалися контрольно-перевірочної роботи – 15 заяв. Чотири особи звернулись за податковою консультацією, а двоє – інформували про ухилення від сплати податків. Решта заявників цікавилися деталями нарахування та сплати єдиного соціального внеску, податку на додану вартість, єдиного податку, особливостями ліцензування певних видів господарської діяльності, порядком подання податкової звітності, виконання судових рішень.