Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів, отриманих у 2018 році

опубліковано 01 жовтня 2019 о 16:35

Головне управління ДПС у Тернопільській області нещодавно провело Інтернет-конференцію спільно з інформаційним порталом 0352.ua щодо отримання податкової знижки. Нагадаємо, до податкової знижки включаються витрати з оплати товарів, послуг, робіт, які фактично здійснені фізичною особою у звітному році та які документально підтверджені договорами між продавцем (виконавцем) та фізичною особою, квитанціями, чеками, касовими ордерами тощо з зазначенням у таких документах особи покупця, яка отримала такі товари, послуги, роботи. Окрім того, у таких документах має бути зазначена вартість товарів, послуг, робіт, дата їх продажу та наявність реквізитів, передбачених нормами чинного законодавства.

Під час онлайнспілкування на запитання платників відповідав заступник начальника управління – начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Брудко.

Надаємо для ознайомлення питання, з якими звертались громадяни, та відповіді на них.

1. Що необхідно для отримання податкової знижки?

Володимир Брудко

Щоб повернути гроші за навчання,  потрібно надати такий  пакет документів:

- копія паспорта;

- копія ідентифікаційного номеру;

- довідка про доходи за формою №3;

- копія договору із закладом освіти;

- копія квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання;

- оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

- податкова декларацію про майновий стан і доходи;

- заява, у якій зазначено реквізити рахунку для перерахування відшкодування.

2. Як можна розрахувати самостійно кошти, які податкова поверне?

Володимир Брудко

Для того, щоб розрахувати кошти, які людина отримає у вигляді податкової знижки, беруться до уваги сума сплаченого податку на доходи фізичних осіб з заробітної плати та сума сплачена за навчання. Є відповідний розрахунок: беруть нараховану зарплатню  від неї віднімають суму, яка сплачена людиною за навчання за минулий рік й  від отриманого результату вираховується  18%. Далі цей показник порівнюється  з тим, скільки особа вже сплатила податку на доходи фізичних осіб. Ось ця різниця й буде коштами до повернення. Сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір загального оподаткованого доходу платника податку.

3. Хто може отримати податкову знижку?

Володимир Брудко

Отримати податкову знижку можуть громадяни України, які офіційно працюють, отримають заробітну плату й навчаються на платній основі самі, або навчають члена сім’ї першого ступеня споріднення – це батьки, якщо навчають дітей, або якщо чоловік навчає дружину чи навпаки. Також скористатися пільгою може людина, яка самостійно сплачує за своє навчання.

4. Якщо дитина навчається за кордоном?

Володимир Брудко

Внесені зміни до Податкового  кодексу місять розширений перелік підстав для отримання податкової знижки на навчання, але існують умови, за яких це неможливо:

  • особа, яка сплачує  за навчання є приватним підприємцем;

  • особа навчається за кордоном;

  • особа вступила на військову кафедру

Також важливо зазначити,  якщо дитина відвідує  гуртки у приватних закладах,  ці заклади мають бути акредитовані  в Міністерстві освіти і науки України.

5. Які терміни для подання декларації?

Володимир Брудко

Щоб не втратити право на податкову знижку за 2018 рік,  потрібно подати декларацію до 31 грудня 2019 року.