Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Алкогольні напої: визначення, класифікація та заповнення Додатка 6 до декларації

, опубліковано 08 липня 2025 о 10:45

Відповідно до Податкового кодексу України (п.п. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14), алкогольні напої – це продукти, виготовлені шляхом бродіння або на основі спирту, з вмістом етилового спирту понад 0,5% об’єму. До них належать товари з кодами 2203, 2204, 2205, 2206 (крім живого квасу), 2208, а також напої з вмістом спирту від 8,5% і вище з кодами 2103 90 30 00 та 2106 90 за УКТ ЗЕД.

Згідно із Законом України № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», слабоалкогольний напій – це напій з вмістом спирту понад 0,5%, але не більше 8,5%, та не більше 14 г екстрактивних речовин на 100 см³. Його виробляють на основі водно-спиртової суміші або з додаванням інгредієнтів, напівфабрикатів, консервантів. Напій може бути насичений вуглекислим газом або ні.

До виноробної продукції (п.п. 14.1.26 п. 14.1 ст. 14 ПКУ) належать: вина, шампанське, вермути, бренді, коньяки, сусло, виноматеріали та інші алкогольні напої з винограду, плодів та ягід.

Пиво (п.п. 14.1.144 п. 14.1 ст. 14 ПКУ) – це напій із вмістом спирту понад 0,5%, виготовлений шляхом бродіння пивного сусла з використанням пивних дріжджів. Його класифікують за кодом 2203 00 УКТ ЗЕД. Безалкогольне пиво (код 2202 УКТ ЗЕД) не є підакцизним товаром.

Форма акцизної декларації (Декларація), а також порядок її заповнення і подання затверджені наказом Мінфіну № 14 від 23.01.2015 (зі змінами).

Згідно з п. 11 розд. V цього Порядку, Додаток 6 до Декларації («Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів») заповнюється при роздрібному продажі пива та алкоголю. Він подається окремо по кожній адміністративно-територіальній одиниці, з обов’язковим зазначенням її коду згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до ст. 62 Закону № 3817, маркування алкогольних напоїв, що продаються в Україні, здійснюється згідно із Законом «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», з урахуванням вимог Закону № 3817. Етикетка повинна містити загальну або офіційну назву напою, торговельну назву, вміст спирту і цукру.

Тип алкогольного напою для заповнення Додатка 6 визначається на підставі інформації, вказаної на етикетці продукції. У графі 2 «Вид підакцизних товарів» зазначається назва продукції, що віднесена до підакцизних товарів згідно з п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

У Додатку 6 передбачені такі рядки:

·                     1.1 «Лікеро-горілчана продукція» – горілка, лікеро-горілчані та слабоалкогольні напої.

·                     1.2 «Виноробна продукція, інші спиртові дистиляти...» – вина, шампанське, вермути, бренді, коньяки, виноматеріали тощо.

·                     1.3 «Пиво» – усі види пива, крім безалкогольного.