Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бізнес та податки: одна мета

, опубліковано 16 листопада 2022 о 10:53

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія МЕЛЬНИК під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо податкового законодавства.

Питання призупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування на сьогодні є найбільш актуальними. Тому варто нагадати про жовтневі зміни призупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.

Зокрема, законодавцем виключено можливість безумовної реєстрації РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику.

Передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації ПН/РК платника податку, яким подано для реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку.

Встановлено обов'язок комісій контролюючих органів приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку у разі відповідності платника податку критеріям ризиковості; або надходження до контролюючого органу податкової інформації щодо невідповідності відомостей, зазначених в таблиці даних платника податку, видам економічної діяльності відповідно до КВЕД, кодам товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або отримуються платником податку, ввозяться на митну територію України.

Скориговано перший Критерій ризиковості здійснення операцій. Це стосуватиметься порівняння величини залишків груп товарів (продукції). Норму про перевищення залишків таких товарів на 50% вилучено.

Та не менш цікаві запитання та відповіді на них, надаємо увазі читачів, які звучали під час телефонних розмов.

Запитання: Протягом п’яти робочих днів після подання Таблиці даних не надійшло рішення про її врахування або неврахування. Які подальші дії платника?

Марія МЕЛЬНИК: Коли платнику податку не надходить рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податків  в порядку, передбаченому ст. 42 Податкового кодексу України протягом п’яти робочих днів, він має право подати Таблицю повторно.

Запитання: Де знайти інформацію про ставки місцевих податків та зборів?

Марія МЕЛЬНИК: Інформацію щодо ставок податків, зборів, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна знайти на офіційному вебпорталі  ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів» за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/.

Запитання: Чи можна виправити помилку, допущену при заповненні скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН?

Марія МЕЛЬНИК: Платник податку не може виправити помилку, допущену при заповненні скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Однак можна відкликати скаргу із помилками та з врахуванням виправлень подати її повторно.

Запитання: Як можна отримати витяг з реєстру платника єдиного податку першої-третьої груп через Електронний кабінет?

Марія МЕЛЬНИК: Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої-третьої групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/) створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу за формою F1302101.

При надсиланні запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг з реєстру платників єдиного податку за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Зауважу, що роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

Запитання: Чи можна скористатися податковою знижкою за витратами, понесеними за навчання під час воєнного стану?

Марія МЕЛЬНИК Так, можна. Нагадаю, що відповідно до норм ст.166 Податкового кодексу України платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Звертаю увагу, що задекларовані витрати повинні бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Декларацію можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом Державної податкової служби «Електронний кабінет» (у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи»).

Марія МЕЛЬНИК:  Запрошую скористатися комунікаційною платформою, яку створено задля якісної та оперативної комунікації із громадськістю та бізнес-спільнотами й асоціаціями, які представляють інтереси платників податків, Саме на цю електронну скриньку (tr.ikc@tax.gov.ua) можна надсилати запити або звернення, в яких необхідно викласти зміст питання, що потребує вирішення. Після отримання листа з вами зв’яжеться координатор платформи для визначення формату відповіді чи дати проведення зустрічі з відповідальними особами профільних структурних підрозділів Головного управління ДПС у Тернопільській області.