Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на додану вартість: актуально на сьогодні

, опубліковано 22 червня 2021 о 09:35

Актуальне інтерв’ю із начальницею

управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків

 ГУ ДПС у Тернопільській області Наталею Волошинович

Податок на додану вартість стягується по всій території країни, утворює бюджет, а також є обов’язковий до сплати для кожного на ринку, крім пільговиків і звільнених осіб.

Простими словами ПДВ – це надбавка до ціни товару/роботи/послуги, покупець сплачує ПДВ, коли купує у вас продукцію, товари, замовляє послуги, а  вести облік з податку і сплатити його в бюджет – це обов'язок суб’єкта господарювання.

На сьогодні реалії бізнесу такі, що знання необхідні для ведення діяльності в рамках закону. Тож сьогодні ми поговоримо про ПДВ, тонкощі та нюанси, які найчастіше виникають у суб’єктів господарювання.

– Ставка ПДВ для продажу сільськогосподарської продукції становить 14%, а якщо дану продукцію запакувати, то подальша реалізація за якою ставкою буде здійснюватися?

Ставка ПДВ у розмірі 14% застосовується до операцій з постачання сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД.

Якщо сільськогосподарська продукція відповідної групи кодів УКТ ЗЕД в процесі пакування не змінює своїх властивостей та відноситься до тієї ж самої товарної позиції згідно УКТ ЗЕД, то починаючи з 01 березня 2021 до операцій з постачання зазначеної сільськогосподарської продукції застосовується ставка ПДВ у розмірі 14 відс. як виробниками, так і посередниками.

Які особливості коригування податкових зобов’язань по операціях з постачання с/г продукції до 01.03.2021?

Якщо перша подія при постачанні с/г продукції, операція з постачання по якій з 01.03.2021 оподатковується за ставкою 14%, відбулась до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

Якщо за операціями з постачання с/г продукції, здійсненими до 01.03.2021, після 01 березня 2021 року відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів у зв’язку із зменшенням кількості або вартості таких товарів, то коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ у розмірі 20%.

– Сільськогосподарські посіви у зв’язку з настанням обставин непереборної сили були знищені. Чи треба нараховувати податкове зобов’язання з ПДВ?

Якщо з настанням обставин непереборної сили посіви чи насадження загинули або були знищені, у результаті чого списуються придбані з ПДВ товари/послуги, які використані для їх вирощування, то податкове зобов’язання з ПДВ:

- нараховується, якщо вартість таких товарів/послуг не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткування;

- не нараховується, якщо вартість таких товарів/послуг включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткування.

– Часто трапляються випадки допущення платниками помилок під час подання звітності з ПДВ. На що варто звернути увагу?

Знаємо, що до спливу граничного терміну подання звітності платнику дозволено подати декларацію із позначкою «Звітна нова», у даному випадку жодних особливостей у заповненні додатків не буде. У такому разі уся звітність, а саме декларація та додатки до неї, подаються наново, ніби помилки й не було.

А от усі помилки, які виявлені та виправляються після спливу граничного терміну подання декларації, в якому припустилися помилки, слід виправляти шляхом подання уточнюючого розрахунку та за потреби, уточнюючих додатків до нього. Зауважу, що додатки до декларації з ПДВ є її невід’ємною частиною.

При виправленні помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні подаватися додатки, до уточнюючого розрахунку мають бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників. Отже, помилки, яких припустилися в додатках, виправляти необхідно.

Наприклад, якщо гр. 6 відповідного рядка уточнюючого розрахунку не заповнена і водночас у самому додатку помилка відсутня, то подавати його ще раз не потрібно.

Кожен випадок виправлення помилок потребує вивчення деталей, тому єдиного підходу немає. Наприклад, якщо помилка не вплинула на показники декларації з ПДВ (неправильно вказані ІПН, звітний податковий період то помилку слід виправляти так: повторити помилковий запис, вартісні показники сторнувати (показати зі знаком «–»), далі навести правильний запис щодо операції з виправленими показниками (у тому числі й вартісні дані); підсумковий рядок «Усього» не заповнюють.

Коли помилка вплинула на показники декларації – потрібно збільшити чи зменшити числові дані за рядком, який раніше вже був у додатку, зі знаком «+» або «–» уточнюємо значення цього рядка; якщо необхідно видалити існуючий рядок додатка то такий рядок повторюють на повну суму зі знаком «–»; якщо необхідно додати новий рядок, якого не було в додатку, його слід навести зі знаком «+».

У підсумкових рядках «Усього за звітний (податковий) період» числові показники відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточненого розрахунку.

Хочу звернути увагу, що повністю переписувати чи повторювати правильні значення додатків не потрібно. Достатньо виправити помилкові дані.

Відповідний алгоритм підходить для додатків Д1, Д2. Окремі нюанси слід враховувати і під час уточнення даних у додатку Д6.

Для здійснення виправлень у додатках Д3 та Д4 важко надати єдиний алгоритм, тому таке виправлення потребує детального роз’яснення.

– Що порадите платникам, які реєструючи податкову накладну чи розрахунок коригування не отримали квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування?

З метою з’ясування обставин, за якими протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування, пропонуємо через Електронний кабінет, шляхом перегляду в режимі реального часу переглянути дані Єдиного реєстру податкових накладних щодо складених ним чи його контрагентами податкових накладних/розрахунків коригування. Також можна звернутись до Центру обслуговування платників податків за своїм місцезнаходженням чи до гарячої лінії за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 1) з детальним описом ситуації.

– Чи потрібно платнику завіряти копії документів, що подаються до Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено?

Платнику податку не потрібно завіряти копії документів, що подаються до ДПС в електронному вигляді для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскільки такі документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено з відповідним накладанням на них кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності).

 

– Протягом п’яти робочих днів після отримання таблиці даних платника податків йому не надходить рішення про її врахування або неврахування. Окресліть подальші дії платника.

Коли платнику податку не надходить рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податків в порядку, передбаченому ст. 42 Податкового кодексу України, протягом п’яти робочих днів, тоді він має право подати таблицю даних повторно.

– Платник помилився при заповненні скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Які наслідки?

Платник податку не може виправити помилку, допущену при заповненні скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Коли отримано другу квитанцію з повідомленням про помилки, такий платник може усунути протягом 10 робочих днів з наступного дня після набрання чинності рішенням комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та повторно направляє до ДПС скаргу з додатками.

Нагадаю, що на період з 18.03.2020 до дня закінчення карантину (дата якого буде визначена відповідним законодавчим актом) не застосовуються граничні строки (10 робочих днів) для подання скарг на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, що були прийняті з 03.03.2020 та по яких відсутні вже подані до комісії центрального рівня скарги з прийнятими відповідними рішеннями

Якщо після реєстрації скарги в ДПС платник виявив помилку в даних, по яких не проводиться автоматизована перевірка, то до моменту прийняття рішення комісією центрального рівня він має право надіслати заяву про відкликання скарги та повторно подати скаргу до комісії центрального рівня з урахуванням законодавчо встановлених строків.