Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Найчастіше для податкової знижки декларують витрати за навчання

, опубліковано 15 квітня 2021 о 11:30

Особливості деклараційної кампанії 2021 року та порядок отримання податкової знижки стали темою для брифінгу заступника начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петра Якимчука, що відбувся нещодавно. Спілкуючись із представниками місцевих мас-медіа, посадовець  зазначив, що цьогоріч деклараційна кампанія триває до 1 травня. «Отож, особам, які торік отримували неоподатковані види доходів, варто поспішити та задекларувати їх. Зокрема, жителі нашого краю, які здавали в найм рухоме чи нерухоме майно, отримували спадок чи дарування, інвестиційні прибутки, іноземні доходи, здійснювали незалежну професійну діяльність тощо зобов’язані звернутися у податкові інспекції за місцем своєї податкової адреси, аби подати декларації про майновий стан та доходи», – констатував заступник очільника обласної податкової.

Спікер детально розповів про можливість громадянам повернути частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб – податкову знижку. «Хочу наголосити, що право для такої прерогативи мають виключно резиденти нашої держави, які отримують офіційну заробітну плату та сплачують відповідні податки», – сказав Петро Якимчук. Він також нагадав, що підставами для податкової знижки є ряд витрат, передбачених статтею 166 Податкового кодексу. Серед найпоширеніших – витрати на навчання, страхування життя, відсотки за іпотечним кредитом, переобладнання транспортного засобу на альтернативні засоби пального, благодійні внески тощо.

«Своє право на податкову знижку з початку цього року вже реалізували 2639 жителів Тернопільської області. Вони задекларували 43,8 млн грн витрат. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість декларантів зросла на 188, а сума витрат – на 7,1 млн гривень», – інформував заступник начальника ГУ ДПС в області.

Найчастіше підставою для подання декларації про майновий стан і доходи задля податкової знижки була оплата навчання. Цим скористалися понад 82 відсотки декларантів – 2184 осіб.  Сплата страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя дала право для повернення податку 405 нашим краянам.  Витрати по оплаті допоміжних репродуктивних технологій та усиновленню дітей та сплата відсотків за іпотечними кредитами стала підставою для податкової знижки відповідно 45 та 22 осіб.

«За наслідками перерахунків таким декларантам нараховано до повернення  7,9  млн грн податку на доходи фізичних осіб, з яких 4,8 млн грн або 61% вже повернено», – констатував посадовець.

Він також нагадав, що для бажаючих скористатися податковою знижкою граничний термін збігає 31 грудня 2021 року.