Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На нараді в Чорткові обговорили, як збільшити бюджети місцевих громад

, опубліковано 13 квітня 2021 о 16:23

Сьогодні в Чорткові відбулася зустріч голів об’єднаних територіальних громад із владою району та заступником начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петром Якимчуком. Головним питанням заходу було обговорення джерел додаткових надходжень до бюджетів місцевих громад. Заступник очільника обласної податкової пояснив головам тероб’єднань, звідки їм брати резерви для своїх громад.


«Для початку, зверніть увагу на підприємства, які виплачують зарплату, нижче мінімального розміру. До прикладу, станом на кінець 2020 року, таких підприємств у Чортківському районі було більше ста. Так, згідно з нашими підрахунками, додатковий резерв надходжень ПДФО складає близько 1,8 млн грн на рік», – констатував Петро Якимчук.

Як зауважив податківець, негативний вплив на бюджети громад Чортківщини має податковий борг. Так, станом на початок березня сума заборгованості з податкових платежів до скарбниць новоствореного району складала майже 14 млн гривень. Найбільша питома вага належить податку на нерухоме майно – це 4, 4 млн гривень.

«Хочу також наголосити, що до 15 липня мають бути прийняті рішення про розмір ставок земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При встановленні ставок місцевих податків і зборів варто взяти до уваги, що від них залежить наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, а відповідно фінансове забезпечення тероб’єднань, розвиток інфраструктури населених пунктів, соціальний захист жителів», – додав посадовець.

Присутнім на зустрічі також нагадали про кампанію декларування неоподаткованих доходів громадян, яка триватиме до першого травня. Сплатити ж податкові зобов’язання, зазначені в декларації, необхідно буде до 2 серпня 2021 року включно.