Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові перевірки та не тільки

, опубліковано 13 квітня 2021 о 12:03

Інтерв’ю із заступником начальника Головного управління ДПС у Тернопільській област Сергієм Бабієм

Майже увесь 2020-й рік діяв мораторій на податкові перевірки, але через значний дефіцит бюджету, його таки треба наповнювати. І чи 2021 рік може пройти під егідою податкових перевірок.

Так, Постановою Кабміну від 3 лютого 2021 року №89 уряд частково скасував мораторій на податкові перевірки, шляхом скорочення терміну дії обмежень, встановлених Податковим кодексом України.

Дозволені такі податкові перевірки, які були тимчасово зупинені – документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 і не були завершені; планові податкові перевірки; позапланові податкові перевірки за фактом взаємовідносин з ризиковими контрагентами; документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства, тощо.

Планові податкові перевірки, які ж підприємства туди потраплять?

З плановими перевірками усе зрозуміло, оскільки план-графік податкових перевірок публікується на офіційному вебпорталі ДПС і знаходиться в публічному доступі.

При формуванні плану-графіку податкових перевірок ми перевіряємо кожного потенційного представника бізнесу на відповідність критеріям ризиковості.

Побачивши себе в плані перевірок, платник податків може починати готуватися до такої перевірки.

Бізнес пристосувався до нових реалій і перестав сприймати податкові перевірки, як реальну загрозу. Хто знаходиться під пильною увагою контролюючого органу?

Особливу увагу при податкових перевірках у 2021 році будуть приділяти співпраці юридичних осіб з фізичними особами-підприємцями, взаємовідносини щодо послуг, які не мають явно вираженого результату: такі, як консультаційні, маркетингові, рекламні тощо, взаємовідносини із нерезидентами.

Детально буде досліджуватися формування податкового кредиту з ПДВ, боротьба зі скрутками та схемним податковим кредитом із ПДВ. Звичайно і сумнівні (фіктивні) господарські операції.

Дуже уважно податкова стежить за платниками податків, які співпрацюють з державним бюджетом. Подальший рух коштів, формування ціноутворення та місця закупівлі товарі детально аналізуються.

А карантинні, це які перевірки?

Є перевірки, які податкова служба може проводити навіть під час карантину. Це стосується таких випадків:

- необхідність проведення позапланових перевірок;

- звернення самого платника податків із запитом на проведення перевірки;

- перевірки в частині порушення законодавства про виробництво, використання, ліцензування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Раз ми зачепили фактичні перевірки, то розкажіть нашим слухачам які застосовуються фінансові санкції до суб'єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) без застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО?

Фінансові санкції застосовуються в таких розмірах:

- 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, яке вчинене вперше;

- 50 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Хто має застосовувати касові апарати?

З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Торгівля на ринку – з РРО?

Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Це і є наші торговці ринку.

На завершення нашої розмови, пане Сергію, дайте відповідь нашому слухачу, чи треба звітувати платнику акцизу, якщо діяльність не провадилася?

Платник акцизного податку, який протягом звітного періоду не провадив господарської діяльності, але має чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, що підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, або є особою (у тому числі юридичною особою), постійним представництвом, які реалізують пальне або спирт етиловий, зобов’язаний подавати декларацію із проставленням нулів у клітинках відповідних граф (прочерки та інші знаки чи символи не проставляються).

Інші платники подають Декларацію тільки у періодах, коли проводилась господарська діяльність, та заповнюють розділи і додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку.

Ви ще хочете щось сказати нашим радіослухачам?

Так, хочу звернутьсь до суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері реалізації пального тимчасово утриматись від відвідин центрів обслуговування платників податків щодо питання отримання ліцензій без нагальної потреби.

При цьому зазначаємо, що ДПС продовжує працювати в звичайному режимі. Отримати інформаційно-довідкові послуги з питань ліцензування суб’єкти господарювання можуть за телефонами відділів ліцензування за місцезнаходженням суб’єкта господарювання та або за місцем провадження господарської діяльності (крім суботи, неділі та святкових днів).

Також повідомляю, що на офіційному вебпорталі ДПС та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних  у розділі: «Реєстри» розміщений та підтримується в актуальному стані «Єдиним державним реєстром суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним».

Прошу з розумінням поставитися до ситуації, що склалася.