Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині одноосібники декларують неоподатковані доходи

, опубліковано 07 квітня 2021 о 10:14

Упродовж першого кварталу цього року жителі Тернопільської області, які зобов’язані задекларувати отримані минулоріч доходи, подали 1244 декларації. Вони заявили про отримання 5,3 млн грн доходу. Сума нарахованих їм податкових зобов’язань склала 962,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 80,2 тис. грн військового збору. До декларування залучили 59 жителів краю, які надають послуги з обробітку, збору урожаю, інших послуг.

Нагадаємо, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України. Подавати декларації про майновий стан і доходи необхідно одноосібникам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї, загальною площею понад2 гектарита отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції.

Варто мати на увазі, що при отриманні у 2020 році доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки, паю, майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом, орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами року у річній декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб з таких доходів за своєю податковою адресою. Задекларувати такі доходи за 2020 рік необхідно до 1 травня 2021 року.

Доходи ж від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.