Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині податківці та місцева влада обговорили напрямки співпраці щодо контролю за нелегальним обігом та роздрібною торгівлею пальним

, опубліковано 23 березня 2021 о 10:41

Чергове засідання комісії щодо протидії нелегальним АЗС на теренах краю відбулося нещодавно в Тернопільській облдержадміністрації. У заході взяв участь начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Учасники зустрічі обговорили шляхи посилення заходів контролю щодо боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пального, оскільки підпільна реалізація підакцизної продукції – це втрати для фінансування тергромад. Адже акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами є одним із основних джерел дохідної частини місцевих скарбниць.

Як розповів очільник податкової служби Тернопільщини, на території області зареєстровано 193 місця роздрібної торгівлі пальним (АЗС); 8 нафтобаз місця роздрібної торгівлі пальним (АЗС); 765 місць зберігання пального для власних потреб.

«З початку року в рамках кримінального провадження припинено діяльність міжрегіонального каналу з розповсюдження паливних талонів та смарт-карток на пальне. З незаконного обігу вилучено понад 12 тисяч «не отоварених» талонів на пальне відомих брендів  загальним еквівалентом 170 тонн пального та скрапленого газу на загальну суму понад 4,5 млн гривень», – розповів Михайло Яцина.

Податківці також проводять заходи спільно із підрозділами фіскальної служби Тернопільщини. Так, за результатами проведених 29 спільних перевірок встановлено 12 порушень. Зокрема, було зафіксовано 5 фактів необладнання та відсутність реєстрації рівнемірів-лічильників та витратомірів-лічильників пального; 3 факти неподання звітності про залишки пального, 2 факти не зазначення товарної підкатегорії для підакцизних товарів, а також реалізацію пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального та оптову торгівлю пальним без ліцензії. Порушникам донарахували 1,38 млн грн фінансових санкцій.

Михайло Яцина переконаний, що ефективна взаємодія всіх структур у боротьбі із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пального дасть змогу не лише забезпечити дотримання законодавчих норм під час здійснення підприємницької діяльності, а й сприятиме надходженню до місцевих бюджетів.