Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова заборгованість: своєчасна сплата без наслідків для платника

, опубліковано 22 березня 2021 о 09:51

У другій декаді березня в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Манастирський під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо виникнення та погашення податкової заборгованості.

Чому ми вирішили присвятити тематичний номер податковій заборгованості? Здавалося б, про це вже сказано багато, все й так зрозуміло. Але, тема дуже глибока й викликає безліч запитань: від виникнення до погашення. Загалом, є ще про що поговорити.

Тож без зайвих передмов почнемо занурюватися у ті питання, які надійшли нам під час телефонних додзвонів. Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Чи можна погасити податковий борг за рахунок майна засновників юридичної особи, яка ліквідується?

Михайло Манастирський: Якщо внаслідок ліквідації платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства. При умові, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності. В разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи – за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов’язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

Питання: Як отримати Довідку про відсутність заборгованості?

Михайло Манастирський: Для отримання такої довідки платник подає заяву про надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Довідка надається платнику безоплатно.

Заява подається за вибором платника: у паперовій формі або в електронній формі на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

Питання: Який строк дії Довідки про відсутність заборгованості?

Михайло Манастирський: Строк дії Довідки становить десять календарних днів з дати її формування. У Довідці обов'язково зазначається термін її дії. Якщо платник не отримав Довідку, сформовану у паперовій формі, до закінчення строку її дії, така Довідка зберігається в уповноваженому органі.

Питання: В кінці року списували борги громадянам до 3060 гривень чи передбачено буде подальше таке списання?

Михайло Манастирський: У зв’язку з пандемією не усі громадяни мали змогу оплатити податкові платежі, це в основному місцеві податки. Відтак держава пішла їм назустріч і провели разове списання таких боргів.

На сьогодні діє врегулювання питання податкових боргів всіх категорій платників податків відповідно до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, який доповнено новими пунктами 23, 24 .

Тобто, для всіх платників податків передбачено списання штрафів та пені, якщо податковий борг погашено у повному обсязі грошовими коштами протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України №1072 тобто до 10.06.2021 року. Мова йде про суми податкового боргу без урахування штрафних санкцій, пені, але із урахуванням несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням податкового боргу (за наявності), що виник станом на 1 листопада 2020 року та в разі сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі.

При виконанні цих двох умов штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, списуються відповідно до ст. 101 Податкового кодексу України, за заявою платника податків.

Ця законодавча норма стосується будь-якого податкового боргу незалежно від суми та якщо він буде сплачений до 10 червня 2021 року то пеня та штрафи не застосовуються.

Проте хочу наголосити, що ці положення не застосовуються для великих платників податків; осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства; осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; банків, на які поширюються норми Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; осіб, які мають податковий борг з митних платежів; осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Питання: Коли податковий орган може позбавити платника статусу платника єдиного податку?

Михайло Манастирський: Якщо у підприємця-платника єдиного податку на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів є податковий борг в розмірі більше 3060 грн, такий платник повинен в останній день другого із двох послідовних кварталів перейти на загальну систему оподаткування. В іншому випадку податковий орган має право за своїм рішенням виключити з реєстру платників єдиного податку такого боржника.

А повернутися на спрощену систему оподаткування ФОП зможе тільки після погашення боргу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом.

Питання: Чи є якісь нюанси при заповненні платіжного доручення на сплату боргу?

Михайло Манастирський: При заповненні розрахункового документу на сплату грошових зобов'язань, які набули статусу податкового боргу у полі «призначення платежу» слід зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу.

Зазначу, для того щоб дізнатися про наявність/відсутність заборгованості, платник може особисто звернутися до органів ДПС або скористатись «Електронним кабінетом платника податків».

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»